Perubahan Tubuh Ibu Hamil Pada Trimester ke 2 (13-28 minggu)

Di trimester kedua ini perut akan mulai kelihatan membesar dan dunia luar akan menyedari kalau anda akan menjadi calon ibu baru...

perubahan dan perkembangan apa yang akan terjadi pada ibu hamil pada minggu-minggu ini.jom kita teropong sama2.

Trimester kedua dianggap sebagai masa kehamilan yang terbaik sebab anda akan merasa lebih selesa saat ini. Perut anda belum terlalu besar dan masih dapat melakukan aktiviti sehari-hari, dimana Rasa mual, lemas, dan keluhan lainnya pada trimester pertama akan hilang, bahkan anda merasa lebih energik saat ini.

Kata mama:-tak juga..mama still rasa muntah dan loya...

Beberapa perubahan yang terjadi pada kehamilan trimester kedua (13-28 minggu):

PERUT SEMAKIN MEMBESAR

Setelah 12 minggu, rahim membesar dan melewati rongga panggul. Pembesaran rahim akan bertumbuh sekitar 1 cm setiap minggu. Pada kehamilan 20 minggu bagian teratas rahim sejajar dengan puser (umbilicus). Setiap individu akan berbeda-beda tapi kebanyakan wanita akan mulai tampak pembesaran perutnya pada kehamilan 16 minggu.

kata mama:-yelah kot...kembang sikit.tapi tak nampak lagi.

SENDAWA DAN BUANG ANGIN

Pada trimester ini anda akan bersendawa atau ingin buang angin/kentut pada saat yang tidak seharusnya—jangan bingung—anda tak sendirian mengalami masalah ini.

Sendawa dan buang angin adalah keluhan yang paling sering selama kehamilan. Hal ini kerana usus merengang dan anda akan merasa kembung.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar akan membuang anda kembung dan tak selesa, dan hindari makanan yang menyebabkan banyak gas seperti jagung, permen, bawang merah.

kata mama:-ye betul...100%..tapi mama tak pandai sendawa...buang angin mungkin..hehe


PELUPA

ada setengah ibu hamil akan menjadi sedikit pelupa selama kehamilannya, Ada beberapa teori tentang hal ini kerana tubuh ibu terus bekerja berlebihan untuk perkembangan bayinya sehingga menimbulkan blok pemikiran.

Tak perlu terpengaruh dengan hal ini —sediakan catatan kecil unutk membantu anda. Dan beristirahalah sedapat mungkin.

kata mama:-yelah kot.sebab asik lupa je keje nyer...nasib tak lupa hb dan taqif.:)


RASA NYERI DI ULU HATI

Rasa panas atau terbakar didada bahagian bawah atau perut bahagian atas tapi tidak ada kena dengan jantung. Hal ini kerana asam lambung naik ke kerongkongan. Perasaan ini timbul pada wanita hamil pada trimester kedua ini, hal ini kerana hormone progesterone meningkat yang menyebabkan relaksasi dari otot saluran cerna dan juga karena rahim yang semakin membesar yang mendorong bahagian atas perut, sehingga mendorong asam lambung naik ke kerongkongan.

Nilai positif dari relaksasi otot saluaran cerna adalah gerakan makanan menjadi lebih lambat sehingga nutrisi terserap lebih banyak.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar terutama sebelum mau tidur. Jauhi makanan yang pedas, berminyak dan berlemak. Waktu tidur malam tinggikan posisi kepala anda sehingga asam lambung tak dapat naik ke esophagus.

kata mama:-memang betul...tersangat sakit.kena makan banyak juga.sebab menyusukan anak lagi..


PERTUMBUHAN RAMBUT DAN KUKU

Perubahan hormon menyebabkan kuku akan tumbuh lebih kuat dan tumbuh rambut lebih banyak dan kadang tumbuh ditempat yang tidak diinginkan seperti diwajah atau perut. Tapi tak perlu kuatir rambut yang tak semestinya ini akan hilang setelah bayi lahir

kata mama:-takde pon.mcm biasa je


nanti mama sambung lagi ye..pening lah pulak...

I'M PREGGY AGAIN

orang kata wow...mama pon kat wow..bila 1st time mama tau mama preggy lagi..yelah...anak mama baru 8bln sekarang..tapi orang kata REZEKI..Alhamdulillah...mama terkejut gak masa mula2.hb pon kata wow...sebab pertama kami cuba nak jarangkan yang pertama dengan yang kedua...mama dulu dengan confidentnyer..it's ok...mama fully BF...so mesti boleh jarang..lagi pon exclusive lg anak mama BF sebab mama tak keje...

tu sebab pertama mama kata wow

sebab kedua mama kata wow.sebab mama tak period lagi...so that means berterusankan...so due date anak kedua ni nanti berdasarkan scan...matang bby dalam rahim ni...Dr kata sekarang ni mama dah 13week...

wowkan...

wow lagi bila mama kata wah..dah besar rupanyer anak dalam rahim mama ni...masa scan tu dye dah cukup ada kaki tangan..siap lompat2 lagi tunjuk keterorlan dye...hope kali ni mama dapat girl....hehe..

Doakan mama ye sapa yg sudi baca entry mama yg merapu ni....

BETUL KE KALAU FULLY BF SUSAH NAK LEKAT

betul ke apa yang sapa perkatakan pada tajuk saya ni...?TOLONG JAWAB SAPA BOLEH JAWAB?
betul ke kalau kita nak bagi jarang anak pertama dengan yang kedua..?APA BUKTINYA?
TOLONG BUKTIKAN BERDASARKAN FAKTA OR SAINS?

DAH PANDAI DAH NAK TENGOK TV

HI frenz

tengok tu..tengok tu...dah pandai dah nak tgk tv..kemain lagi pegang remote...macam teror je tekan..tapi memang teror pon..pandai tekan dari 1 channel ke 1 channel..kuatkan suara slowkan suara pon pandai..sapa lah yg ajar tu..memandai sendiri je...tengok tu..kusyukkan tengok tv time mama amik gambar...



hehe...kantoi dah...nampak dah mama amik gambar dye..senggih lagi....siap kat tepi tu ada botol air lagi..kot2 haus pas tengok tvkan...



ni lak filem fevret taqif.......hari2 kena pasang ni time mama nak buat keje umah...dye leka tgk cite ni..klau mama dah muak dah.tapi dye suka..kadang2 siap gelak lagi...klau tak pasang cite ni mmg mama xleh buat keje.



SETELAH SEKIAN LAMA TAK BERKARYA

salam frenz

lamanyer tak buat entry kat blog nie..tiba2 rasa rindu pulak nak berentry.anak mamaa pon dah 8 bulan.sekejap je masa berlalu.semalam 1sr time anak mama dah pandai merangkak tanpa jatuh.Alhamdulillah..anak mama makin aktif..mama pon dah jarang online.antara sebab anak mama amat2 memerlukan perhatian yang lebih...maklumlah..time nilah dye nak pandai,nak belajar macam2kan..so kena bagi perangsang lebih ni kat dye...alhamdulillah juga perkataan pertama yang anak mama pandai sebut ialah ALLAH.berkat dari bayi kot bila kami sembahyanh dibawa bersama di tikar sembahyang..selalu dengar Al-quran dan papa dye mengaji dekat dye...hope bila besar boleh hafal Al-Quran..Mana taukan...Ni mama curi2 masa berentry..time mama buat ni.dye pon sibuk nak berentry juga....oklah..mama letak picture anak mama yang terkini ok.untuk tatapan..










BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan