Spring potato homemade

Sapa pernah makan spring potato yang banyak jual kat shopping complex or kat tepi2 jalan tu....sedapkan...kalau dulu orang jual harga dia dalam rm2.50 yang kecil dan rm3 yang besar..tapi sekarang ni yang kecil orang dah jual rm3 1 biji tu..pas tu serbuk perasa ada yang bbq,spicy,sweet sour dan cheese...

sekarang ni tekak mama ni nak lak makan spring potato tu..nak beli selalu mahal kan...so mama buatlah sendiri kat rumah..senang je buat dia...tapi bukan springlah..nak beli mesin tu tuk jadikan potato tu spring satu keje pulak..so potato tu mama potong bulat2.tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal...pastu mama bancuh tepung gandum,letak garam sikit,serbuk penaik dan kacau dengan air..jangan terlalu cair...pastu celup je potato tu dengan tepung yang dibancuh tu..goreng sampai kekuningan...kemudian..mama taburkan dengan cheese powder...nak beli mama ada jual...lagi2 sekarang ni tengah promotion sampai minggu ni...mama jual

2 pack rm26
3 pack rm36
5 pack rm55
tak termasuk postage
setiap pack 200g
ada halal jakim..jangan tertipu ada yang jual dengan harga yang murah...sebab ada yang tak halal..

bolehlah mencuba..sebiji rasa macam spring potato yang jual tu..rangup lagi....hb pun suka...tak percaya..cubalah dulu.
kalau nak beli boleh emel mama djindhouz@yahoo.com

ni gambar dye..sory tak berapa nak cantik..tak sempat nak mekap.anak mama ni dah merengek nak makan bila mama pegang benda ni....so sekali je mama sempat snap2...

yang gambar kat bawah tu..mama makan dengan nasi...plus ayam bakar..nyum2...selamat mencuba dan menjamu selera..



p/s: kalau buat untuk anak2..tentu anak2 suka...tak rugi..potato kan mengenyangkan....boleh buat untuk sarapan pagi,minum petang dan boleh dimakan dengan nasi....jimat buat sendiri...

ekspo mom & baby 2011-danga city mall,jb

first time ni mama pergi ekspo mom & baby..mama best je rasa semalam...selalu kat kl je..ni dah ada kat johor bharu..so mama pon ajaklah hb pergi sana walaupun weekend tu hb kena kerja..sian gak kat dye sebab penat...tapi bila dah kehendak hati kata nak juga..hehe..mama pun pujuklah hb ajak pergi ke sana...

Dalam pukul 5 ptg tu mama pun sampai lah ke danga city mall..fuh..ramainyer orang walaupun dah last day..kononnyer cakap gan hb xnak beli pape.saja je nak tengok ekspo ni sebab tak pernah pergi...nak rasa pengalaman macamana kat sana...yeye je cakap macam tu...

fuh...masuk2 je kat ruang ekspo tu...mama dah beli macam2..hahaha....banyak gak lah duit abis..semuanyer untuk taqif....bukan apa..barang2 yang dijual semua murah2...kalah sale kat shopping complex tu....mama pe lagi...angkat ler..tukang bayarnyer papa taqiflah...hehehe

pastu leka punya round dalam tu sampai pukul 7 ptg..so mama gan hb pakat pergi makan dulu..lapar..2 jam dalam tu...pastu kami pergi solat...around kol 8 tu kami pergi ke ekspo pulak..dah alang2kn pukul 8..kebetulan ada lucky draw..so tunggu lah ..mana tau untung dapat hadiah...hehe...ni pun baru 1st time kami tunggu sebarang ekspo untuk lucky draw....

rasa2 dapat ke tak ye...jeng jeng jeng...Alhamdulillah...nama hb naik...xsia2 mama paksa hb pergi daftar juga kat kaunter tuk dapatkan gift...sapa xsuka giftkan...xbaget pun tuk lucky draw...nama mama gak xnaik2..huhu...

tahniah tu hb...sebab menang hamper...yang lain juga...terutama yang menang dapat duit,stroller dan tv plasma..best tu...

ni sedikit gambar masa mama katg sana..




KALAULAH BINATANG PUN ADA FACEBOOK

Kalau binatang ada facebook, agak-agak apa status mereka?
NYAMUK : Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah…


CICAK : isteriku tersepit pintu!


KUCING BETINA: “Anak I yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”


AYAM : Kawan2…kalu esok guwe tak update…bererti guwe udah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa..


NYAMUK: Siot, sekali drug addict gua hantam. Gua positif HIV AIDS… uwaaaaaaa


KUCING: Baru je add awek sebelah umah… keturunan PARSI beb!!!


BABI : Aku bengang btol la...die gi pijak taik kucing tapi nama aku yang disebutnye...wei bro! len kali siasat dlu la sape yang berak kt depan umah kaw...tension..!!

TRAGEDI RESTOREN CILI MERAH,SEC 9,SHAH ALAM

salam mummies

sapa pernah makan dekat cili merah,section 9 shah alam..angkat tangan........huhuhu....mama jalan2 ke 1 blog ni...sian mama tengok anak dia kena tomyam panas...melecur kena kulit..siannyer..baru 7bln baby ni..tuhan je yang tau bertapa sakitnyer apa yang dye rasa...mama terbayang2 anak mama kalaulah kena macam tu..tak sanggup mama...sedih sangat...korang bacalah kat page ni.....

yang mama sakit hatinyer bila owner kedai tu tak bertanggungjawab....tu lah orang melayu.......aduhai............

TOPI BARU TAQIF

hehe....time mama nak bungkus barang tuk pos ke customer..time tulah dia nak kacau mama buat keje...suka sangat main plastik atau kertas...so mama ambil 1 plastik yang dah tak boleh digunakan lagi buat topi tuk dia...tengoklah aksi anak mama ni...geram mama dibuatnya.....sampai sekarang..kalau mama bungkus je barang..mesti dia sibuk nak tolong mama..dapat pegang 1 pon jadilah...





macaroni baked with cheese powder recipes

nilah menu malam tadi...petang tu hb kata dia dah kenyang makan kat open house.tak nak makan malam dah...dalam hati kata yeke.boleh caya ke.....tapi percayakan jelah..dah hbkan...tapi before maghrib tu duk cerita office mate dia ajar buat makannan nilah...kredit tuk fain. next time ajar lagi ye kat apis...so mama pon dengar jelah hb cerita...last ayat hb..yang..buat yang...sedap yang......

so tak nak mengecewakan hati hb,mama pun buatlah...sebab hb kata buat dia senangkan.lagi pun bahan semua ada..pas sembahyang maghrib,mama pon masuklah dapur buat makanan ni..memang senang pun..lepas isyak dah boleh makan...

sembahyang isyak..lepas tu terus ngap...nyummy....

resepi:
untuk 2 orang makan

macaroni tu direbus sampai kembang
sup campbells(mama guna perasa ayam) guna separuh tin,masak sampai mendidih

inti
ayam potong dadu
kentang potong dadu
bawang merah potong dadu(kecil)
bawang putih potong dadu(kecil)
lada hitam
sos tiram
daun basil
daun oregano

tumis bawang dan masukkan ayam,kentang.masak sampai empuk
last letak lada,daun basil dan oregano..

campurkan kesemua bahan
macaroni,sup campbells dan inti tadi dan gaul
jadi macam ni

letak layer by layer bahan yang kat atas ni dengan serbuk cheese ke dalam loyang atau bekas...mama tabur je serbuk cheese ni..lagi bagus kalau di bancuh dulu dengan air serbuk ni...lagi sedap...



ni serbuk cheese yang mama guna...bancuh dulu dengan air suam..


ni dalam paket..mama ada jual..klau ada yang nak beli...murah je...rm15/200g sepaket...
kalau beli lebih dari 1 mama bagi rm14/paket..kalau nak boleh emel mama djindhouz@yahoo.com




ni dah siap buat layer by layer sebelum dibakar ke dalam oven dengan suhu 180 selama 10 minit




selepas dibakar...


selamat mencuba.......:)

KELUARGA SAYA

nilah keluarga kecil mama raya tahun 2011 ni..mama,papa dan taqif..seronok raya tahun ni..kiranya lengkaplah..kami dah bertiga..yang paling seronok papa sebab dapat belikan taqif baju melayu..tak sabar nak tengok taqif pakai baju melayu..so cute...mama puji pula anak mama...masa ambil gambar ni..Alhamdulillah dia tak meragam..so tengoklah hasilnya...kemain lagi tengok kamera..mama gan papa suka gambar ni...hope tahun depan kami berempat pulak...taqif with adik dia..


kat bawah ni gambar keluarga mama..lengkap semuanya..tahun ni kami semua beraya dirumah mak dan ayah...tahun depan semua ikut beraya belah keluarga mentua pula....huhu..taqif tidur pula..tu mama tengah dukung dia...time ni dia dah gantuk sangat..yela..pukul 6 pagi dah bangun..seronok nak beraya kot..tau ke dia raya tu apa?hehe....



Adakah Kita Sedang ‘Share’ Dosa Bersama-sama?

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hari ini mama akan berkongsi tutorial matematik berantai yang mudah. Matematik ini hanya bermula dengan satu gambar.

Katakan ini gambar anda.

Kemudian, anda letak di Facebook.

Ada 134 orang yang Like. Ehh, tu belum termasuk yang tengok gambar tu tapi tak tekan Like, sekadar tengok je. Katakanlah jumlah orang yang tengok tu 500 orang daripada 3000 friends yang kita ada. Dan katakanlah dari 500 orang yang melihat itu, 300 orang merupakan lelaki yang bukan mahram bagi kita.

Okay. Mari kita mulakan kiraan.

Sehelai rambut yang kita tayang pada orang yang bukan mahram kita akan dapat 1 dosa. Atas kepala kita tu ada berapa helai rambut ye? Ada kajian yang mengatakan secara amnya kita mempunyai lebih kurang 100 000 helai rambut. Maka dosa kita adalah 100 000 dosa bagi setiap orang yang melihat gambar kita. Itu baru seorang yang melihat. Ini dosa kita, bukan orang lain.

Disebabkan ada 300 orang lelaki bukan mahram yang melihat gambar kita, maka,

100 000 x 300 = 30 000 000 (tiga puluh juta) ——— (A)

Perlu diingatkan, 300 orang tu cuma anggaran. Mungkin lebih ramai, kan ada 3000 friends. Gambar di setkan public pula. Semua orang boleh tengok termasuk mereka yang bukan friends. Gambar kita comel, tertarik dan menarik pula. Seterusnya kita boleh tambah dosa menayangkan aurat iaitu selain muka dan tapak tangan. Ohh, tapi perlu diingatkan, syarat menutup aurat itu tidak jarang, longgar dan tidak menampakkan bentuk tubuh.

Maka, (dosa tidak menutup aurat) x 300 orang = 300 dosa ——– (B)

(A) + (B) = 30 000 300 —— (C)

Baiklah. Mari kita teruskan.

Kita rasa tak berapa puas hati bila upload gambar sendiri tapi tak ramai yang comment atau like, jadi kita tag kepada kawan-kawan kita. (Boleh klik pada gambar untuk besarkan siapa kawan-kawan yang di tag.) Kita fikir, tak perlulah ramai-ramai sangat, 12 orang kawan baik kita pun cukuplah. Di sini saya sertakan secara kasar jumlah friends yang kawan baik kita (12 orang ni) ada.

Ultraman Taro: 783 friends
Pikachu: 1339 friends
Keluang Man: 1565 friends
Doraemon Suka Dorayaki: 953 friends
Hang Tuah: 3210 friends
Donald Duck: 678 friends
Spongebob Seluar Kuning: 2144 friends
Tasmania: 653 friends
Vampire Hisap Darah: 1922 friends
Harry Potter: 2831 friends
Kerengga: 2101 friends
Kambenk: 1217 friends

Wahh, berapa dah semua friends tu? 19 396 orang. Dan katakan jugalah separuh dari jumlah tu adalah lelaki yang bukan mahram bagi kita (9 698 orang)

Maka, (C) x 9698 = 290 940 juta —— (D)

Ingat, ni semua cuma anggaran. Dan ini hanya 1 gambar. Katakanlah kita ada 9 album dan di dalam setiap album ada 20 gambar.

Maka, (D) x 9 x 20 = 523 692 00 juta

Ini belum lagi dikira dosa-dosa lain dalam setiap gambar, contohnya gambar kawan-kawan kita yang sama tidak menutup aurat. Ya, kita yang tanggung dosa setiap helai rambut mereka yang ditayangkan. Belum lagi dikira gambar posing maut dengan pasangan tidak sah (baca: belum bernikah) masing-masing. Perghh..tu dosa lain dah tu. Itu dosa menghampiri zina, punyalah ditayangkan di khalayak ramai.

Belum lagi dikira dosa gambar ini dipinjam dan di’share‘ oleh orang lain dan meletakkannya di blog, majalah, akhbar. Ohh, kalau kes ini, perlu darab pula dengan bilangan lelaki bukan mahram yang membaca blog, majalah dan akhbar itu. Gambar menutup aurat atau tidak, kalau gambar muka close-up sampai nampak parut jerawat itu boleh mencairkan hati lelaki, mengundang kepada syahwat, belum lagi dikira dosanya.

Ini baru Facebook, belum lagi gambar kita di akau media sosial kita yang lain – Myspace, Friendster Twitter, Formspring, Tumblr.

Serabut? Pening?

Tak perlu susah-susah nak kira lah kalau macam tu. Dah tau memang dosa kan?

  • Cik wanita, its time to wake up!
  • Cik wanita, jangan takut untuk menegur mereka yang suka-suka tag gambar kita di FB.
  • Ehh, sekejap. Entri ni bukan untuk wanita sahaja okay!
  • Encik lelaki di luar sana, sila sedar bahawa jika yang meletakkan gambar di atas ini isteri kamu, adik perempuan kamu, kakak kamu, ibu kamu, anak perempuan kamu, semua dosa mereka, kamu juga ada sahamnya.
  • 523 692 00 juta dosa (anggaran!), kalau belum berkahwin, bapa tanggung. Kalau sudah berkahwin, suami tanggung.
  • Encik lelaki, sama juga saham dosanya jika anda sendiri yang tag gambar wanita tidak menutup aurat.

Sekian, tamatlah tutorial matematik berantai hari ini. Semoga bermanfaat.
Selamat men’delete‘ gambar.

sumber: wanwma

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan