5 Petua Merawat Selsema Bayi tanpa perlu ke klinik

Assalammualaikum blogger...

Musim hujan dah datang...orang malaysia panggil musim terkujuh atau musim banjir...hari2 hujan..bila cuaca sejuk..mulalah so sek so sek hidung anak2.kita yang besar pon kalau tak kuat antibodi memang senang sangat kena selsema ni..

sumber google kata-Selsema merupakan satu jangkitan yang kerap dialami oleh bayi disebabkan sistem imunisasi yang rendah. Ia berpunca daripada serangan virus di saluran pernafasan bayi. Selalunya selsema berjangkit melalui udara atau sentuhan.

Apabila selsema, bayi akan menunjukkan reaksi tidak selesa, sukar bernafas, penyusuan terganggu, sukar tidur dan menyebabkannya kerap merengek dan menangis. Situasi ini turut memberi kesukaran kepada ibu bapa. Stress kan?

Tips merawat bayi selsema

Tentu ibu resah kalau bayi selsema, batuk atau demam. Ibu kena banyak-banyak sabar melayan kerenah anak, berilah tumpuan yang lebih sewaktu mereka sakit. Ia mungkin boleh memberikan keselesaan sedikit buat si come anda.

Ada banyak cara untuk merawat selsema bayi. Antara satunya adalah dengan memberinya makan ubat daripada klinik. Namun, pada usia bayi yang masih kecil, saya berpendapat amat kesian jika awal-awal usianya lagi sudah diberikan ubat. Kalau jumpa doktor yang prihatin pun, tentu dia kata ubat tak sesuai untuk bayi di bawah usia 2 tahun, kan?

Sebenarnya ada pelbagai alternatif ibu2 boleh cuba tanpa perlu ke klinik. InsyaAllah dengan niat yang baik, bayi boleh sembuh walaupun akan mengambil masa sedikit dan ibu2 perlu banyak bersabar. Ibu2 boleh try petua merawat selsema bayi tanpa perlu ke klinik yang mama kongsikan ni ya. Petua ni mama dapat hasil perkongsian pengalaman ibu-ibu di group2 ibu2 banyak bercerita pasal anak masing2 dan pelbagai ilmu umtuk di kongsi bersama2.

#Petua 1: Gunakan Garlic Oil


Bahan-bahan untuk sediakan Garlic Oil: 1 labu bawang putih, bakar tanpa minyak sampai keperangan dan ketuk ala-ala manja, cukup sekadar terbelah sedikit. Masukkan ke dalam minyak zaitun. Ibu boleh ramas-ramas sikit agar pati bawang putih tu bercampur dengan minyak. Kemudian sapukan di dada, belakang dan tapak kaki bayi sekerap yang boleh. Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang boleh membantu si comel 😀

cara membuat minyak bawang putih garlic oil

#Petua 2: Gunakan Vicks / baby herbal cream tropika

vicks baby


Ibu perlu membeli Vicks khas untuk bayi yang ada dijual di farmasi. Caranya, ambil sedikit Vicks, gosok-gosokkan di telapak tangan sehingga terasa panas, kemudian sapukan ke dada, belakang, tapak kaki bayi dan pakaikan stokin. mama suka letakkan sedikit di hidung dan batang hidung bayi, tapi sedikit saja tau, takut pedas sangat dan mengganggu bayi. Selepas sapu, ibu boleh tinggikan bantal bayi agar dia mudah bernafas.

vicks bayi untuk legakan selsema.tetapi mama lebih suka guna baby herbal cream tropika.

baby helbal cream tropika


#Petua 3: Mandikan Dengan Air Suam


Ibu boleh mandikan bayi 3 kali sehari dengan menggunakan air suam. Letakkan sedikit minyak kayu putih dan mandikan bayi seperti biasa. Wap air yang bercampur dengan minyak kayu putih akan memberikan keselesaan kepada pernafasan bayi.

#Petua 4: Air Kunyit


Sediakan kunyit hidup. Gosok-gosokkan ke permukaan kasar, contohnya lesung untuk mendapatkan air kunyit. Sapukan air kunyit itu pada batang hidung bayi. Ini boleh mengelakkan hidung bayi tersumbat dan memberi kelegaan kepada pernafasan bayi. Selain itu, ibu juga boleh menumbuk kunyit hidup dan sapukan ke dada dan belakang bayi. Cara ni agak comot tapi kalau boleh merawat selesema bayi apa salahnya kan?

#Petua 5: Teknik Percussion



Teknik ni mama selalu buat kat ammar.tak kira masa kalau ammar selsema.Ia boleh digunakan ketika bayi selsema atau batuk. mama selalu buat tanpa wap air, sekadar tepuk-tepuk saja kerana mama boleh lihat pernafasan anak mama ok sikit berbanding sebelumnya. tapi seeloknya awal pagi selepas mandi sebab masa tu selsema akan cair. Teknik ni amat mudah dibuat dan ia membantu melonggarkan kahak atau mengurangkan hidung tersumbat bayi tanpa perlu ke hospital. Selalunya, selepas sesi ni, bayi akan batuk, bersin atau muntah. Jika tidak muntah, kahak bayi akan keluar melalui najis. dan ammar akan paksa keluarkan kahak melalu mulut..dia akan muntah.sebab dia xsuka telan.jika masih tersumbang lagi hidung dan menganggu untuk bernafas, mama akan guna sterimar untuk cairkan selsema.

untuk hidung tersumbat
STERIMAR


Ikuti langkah-langkah ni untuk membuat Tepukan Percussion.
1. Letak bayi dalam posisi meniarap dan diletakkan bantal lembut di bawah perut bayi.
2. Pastikan kepala bayi lebih rendah berbanding kaki. Kaki lurus.
3. Bentukkan tangan “cupping” (lihat gambar di atas) dan buat pukulan dengan kekuatan di pergelangan tangan sahaja.
4.Tepuk selama 15 minit ke kiri dan kanan belakang bayi.

Ibu perlu ingat, pastikan buat sesi ni sebelum minum susu atau antara setengah jam hingga sejam selepas sesi menyusu untuk mengelakkan bayi muntah susu ketika sesi tepukan.

Sebagai tambahan, ibu turut boleh membuat Teknik Percussion ini serentak dengan Teknik Stim bayi. Teknik Stim boleh dibuat dengan menyediakan air panas di dalam baldi dan titiskan minyak kayu putih/minyak bawang putih. Baringkan bayi di atas paha dan halakan muka ke arah baldi tersebut. Wap air akan melegakan hidung tersumbat. InsyaAllah selepas sesi ni hingus bayi akan keluar. Bagi kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas, ibu boleh menggunakan steam sterilizer botol. Untuk bayi letak dalam besen dah mencukupi.

teknik cara tepukan percussion
Letakkan bayi di atas bantal macam ni, pastikan kaki lebih tinggi dari kepala. Tepuk belakang bayi selama 10-15 minit. Selang selikan kiri dan kanan buat gerakan arah jam.

Selsema, demam, batuk memang perkara biasa yang akan dialami oleh anak disepanjang tempoh pembesarannya. Bila ibu dah berjaya mengharungi jangkitan selesema yang pertama, sudah pasti ibu tahu apa yang perlu dibuat pada jangkitan seterusnya. Sebaiknya rawat dari awal jangkitan ya mommies. All the best!



TESTIMONIAL TATI SKINCARE TERBAIK

Assalammualaikum blogger....

hari ni mama excited sangat nak bercerita..nk bagitau ni...hehe....sebelum ni muka mama ni selalu sangat CIK JERAWAT keluar dekat area dagu ni..lagi2 selepas bersalinkan ammar..boleh dikatakan selalu sangat ada.selepas keluar satu.satu keluar lagi..

then lagi 1 bawah mata ni...eh keliling mata dah kedut2...dah nampak dah kesan umur 30an..huhuhu...tak boleh jadi ni..dah lah CIK HUSBAND SEBAYA...anak dah 3..korang taulahkan kalau dah beranak 3 ni macamana...urat sana sini putus..so memang kena JAGA LUAR dan DALAM...

so VITAMIN SHAKLEE mama memang ambil everyday..VITAMIN FEVRET.vit c,b comp, vitalea, omega, alfalfa, ESP dan ostematrik....ni DALAMAN ni...



 LUARAN macamana pulakkan...so seach punya search punya cara....mama terminatlah 1 produk ni...TATI SKINCARE...produk ni memang baca punya baca dia punya testimonial semua mengugat iman betul...Perasaan ingin nak memcuba tu tinggi dari produk2 lain..yang PENTING ADA KELULUSAN KKM..


 ni mama nak share testimonial sendiri...br lepas smbyg..so muka mmg fresh.xpakai pape..ni selepas penggunaan TATI SKINCARE..

alhamdulillah.😃😃
1.parut luka masa kecik dah semakin pudar.😁

2.pori2 dah mengecil.sebelum ni mmg besar2..kalau ambil gmbr tu memang nampak terang2.😊

3.bawah mata ni.cik suami selalu tegur..dah berkedut.sebab dah berusia..30an kan..kalau pakai bedak tu memang nmpk lah garis2 tu..buruk..sekarang dah semakin kurang dah kedutan tu..😆

4.cik J selalu keluar kat area ni..tp ni dah xde..kadang2 je kalau kurang minum air/letih..tp kejap je..sehari dua dah hilang blk.

 psst..yg kt pipi tu bukan cik J ya..tu nama dye tahi lalat..tu mmg xblh nk buat apa dah..kt pipi mmg byk bnd ni..😂😂

yang bawah ni gambar sebelum


yang ni gambar selepas menggunakan TATI SKINCARE


 

nak macam mama x? muka glowing2..xde dah kedut2 bawah mata..mata xde dah macam panda ke..
pori2 dah kecik.cik J segan2 nak keluar dah.yang penting muka halus,mulus dan gebu

lagi?




berminat?
jom dapatkan set trial
5 in 1
rm89 free postage

nak murah lg?
WHATSAPPS TAIP SAYA NAK TATI SKINCARE
010-2266217



CARA NAK BUAT HOMEMADE SOLID FOOD FOR KIDS UNTUK IBU BEKERJAYA

Assalammualaikum blogger.....

morning....pagi ni mama nak share cara macamn nak buat solid food untuk anak bagi ibu2 yang berkerjaya ni..hari2 biasa selalunya memang tak sempat nak buat untuk anak tersayang..so weekend sahaja yang ada masakan..

ni mama nak ajar cara nak buat solid food seminggu.senang je..

pilihlah menu apa nak buat untuk anak tersayang2
contohnya ammar baru 6 bulan.so mama pergilah beli bahan2 ni

sweet potato purple
sweet potato orange
labu
carrot
brokoli
avogado
pisang

1st..stim semuanya kecuali pisang..xperlu byk beli..beli setiap jenis seketul je..


2nd masak beras sampai jadi bubur yg sangat2 lembik.. mama sebelum masak. beras tu mama sanggai tanpa mnyk dalam kuali..then mama blend sampai hancur..bila dah hancur.setiap kali nak masak je mama ambil ler 2 3 sudu besar untuk masak.15-20mnt gitu dah siap..no sugar,no salt and no perasa tambahan.


pastu simpan dalam bekas kecik2 tu..sehari makan 1 bekas. 


3rd.. dah stim buah2an tu.. blend boleh,lenyek2 boleh.. jadi hancur lumat halus mulus je.. yelah.. baby 6 bulan.tak boleh lagi solid2 sangat..karang tercekik.. ibu2 jugak yang susahkan


4th. simpan setiap jenis macam ni..senangkan..bila nak guna je.patahkan sikit..JIMAT.xperlu nak beli bekas bagai.buat penuh peti ais je.sebab nk buat bukan sikit.banyak tu..SEMINGGU..tapi di ingatkan..makanan yg letak dalam plastik tu mestilah dalam keadaan sejuk..
then biar sekeping je macam ni..sebab bila dah beku.senang nak patah2kan..ambil banyak mana je nak..


5th..tadah...ammar nak makan 

bubur + carrot + sweet potato purple..

nampakkan..mama patahkan sikit2 je..


nampak tingal sikit je lagi nak habis




habis licin....yeah...mama win....


hehe...ni makan sapa pulak ni..tentu2 mama dia punya.😆


HOMEMADE SOLID FOOD FOR KIDS-6 BULAN

Assalammualaikum semua....

korang nak tau x bila anak dah masuk 6 bulan ni.mak2 biasanya yg over excited..sebabnya..boleh bagi atau buat makanan solid untuk anak..hahaha...termasuklah mama ni r...

1st ingatkan nak start bagi puri butternut squash...cari punya cari tak jumpa..masuk nsk,keluar sri ternak.pergi econsave.masuk pulak giant..semua mall tak jumpa lagi...
last2 start bagi ammar makan.carrot + kentang..

mula2 bagi memang dia tak nak..tolak 90%..haha..lagi 10% dia makan..1 sudu jelah..pastu kesudahnya mama dia yang makan..tapi besok nya bagi lagi..Alhamdulillah dia nak makan.  



2nd buat puri pear + kurma..langsung tak nak si bujang mama ni...manis kurma kot dia tak boleh nak terima..esoknya paksa bagi lagi..boleh dah terima..tapi tak banyaklah dia makan..memang dia xsuka..manis kot.



3rd mama masak puri labu..Alhamdulillah dia suka bangat makan...tapi masuk hari ke 4 je memang dia tolak 100%..hahaa..boring ler tu...hari2 benda yang sama kan..


video

hari ni mama masak..jeng jeng jeng...puri avocado + labu..haaaa..labu lagi...yela...mama cari butternut squash xjumpa2..jumpa avocado pulak..mahal nak oiii...sebiji je mama beli.saja nak try test makan x..sebiji td rm5.99...amik ko...

harap2 makan ya ammar sayang..


lagi mama beli apa...



sweet potato...white and purple...hahaha...

nnt kita makan ya...


BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan