salam semua
thank sudi trjah blog mama ni
ni mama teringin nak mkan snow cheese cake
so mama google2 ler resepi kt itnet ni dari my resepi...
lupa lak nak snap gambar full masa pas buat..so ni je ler gmbr yg dapat mama snap bila dah makan separuh dengan anak2 di petang hari
jemput tgk..nnt senang2 boleh ler buat sendirikan..
ni mama letak resepinya ye..
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)-jika guna tepung naik sendiri tak perlu letak baking powder
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- sy tambah esen vanila bg hilangkan bau hanyir telur
- UNTUK KRIM
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis
- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- UTK TOPPING
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.sy putar telur dengan gula dahulu sampai kembang dan bertukar kaler putih.baru masukkan yang lain..
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir
sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
selamat mencuba..sangat sedap...serius tak tipu...
No comments:
Post a Comment