AISKRIM MALAYSIA NUTELLA

Assalammualaikum semua blogger...

Tengah buat apa tu?
Cuaca sekarang yang agak panas..mesti korang nak makan dan minum benda yang sejuk2 kan..lagi2 fenomena sekarang yang sedang viral aiskrim malaysia sumi dan choki2...
Tapi memandangkan mama semalam sakit kepala dan xdapat nak pergi kedai cari bahan..so hari ni mama guna bahan apa je yang ada dekat rumah..
Tada...aiskrim malaysia nutella..
Nyum nyum..

Rasa dia macam minum ice blended coklat hazelnut.
Sedap sangat...selamat menjamu selera..

RESEPI AISKRIM NUTELLA

BAHAN
1 tin susu pekat manis *
1 tin susu cair *
4 tin air *
2 sudu tepung jagung *
Coklat Nutella
Plastik aiskrim
Piping bag

CARA - CARA
1.panaskan bahan yang bertanda * sehingga mendidih
2.biarkan sehingga sejuk
3.masukkan coklat nutella dalam piping bag. Kalau takde boleh pakai plastik biasa.kemudian guting hujung bawah dia sebelah sahaja.
4.paipkan ke dalam plastik aiskrim.
5.tuang bancuhan yang di masak tadi.
6.sejukkan dalam peti ais beku
7.dah keras bolehlah makan..

Aiskrim malaysia nutella

Next time bolehlah buat aiskrim sumi dan choki-choki pulak ya..
Oh ya..td buat dapatlah dalam 30 batang macam tu...



FAMILY DAY 2016

Assalammualaikum semua blogger...

Kali ni mama nak cerita pasal family day anak cucu cicit abu darin 2016...kali ni kami buat family day di limastiga,melaka..

Kat mana tu?

Limastiga ni kat area umbai,jalan paya dalam
..

Memang best kali ni sebab tempat yang kami duduk tu private villa.maknanya memang tak campur dengan orang awam yang lain..

Aktiviti kami dekat sana memang full..mandi pool,masak beramai2,sukaneka..

Welcome





Aktiviti sukaneka..dah dekat dengan pool.apa lagi..mestilah sukaneka dalam airkan..family yang semua spoting









Tu dia aqil dah beraksi..kemain berani lg dalam air..




Sukaneka kanak2..seronok lah dorg.dapat sorang satu pistol air.


Yeaaahhh....taqif menang games tembak2



Banyak hadiah untuk dimenangi..sukaneka,cabutan bertuah dan pakaian tema 



Alamak.
Xde pulak gambar makanan yang kita orang masak.
Ada bbq ayam,kambing,hotdog,jagung
Mashed potato
Garlic bread
Chic/mushrom sop
Nasi goreng




Aktiviti pagi lepas makan


Nilah makan pagi kami.
Ada x macam makan ala-ala hotel?

Nasi lemak
Chic sop
Roti
Scramble egg
Karipap
Teh tarik
Kopi
Teh o

Semua ada..hehe



Sebelum balik ambil gambar dulu beramai ramai...

Taaaa...memang terbaiklah....

Ok ni ada sedikit tips dan info:
1.Kalau korang nak tempah duduk dekat limastiga ni.tempah awal2..at least setahun.macam kami tempah awal tahun lepas lg..
2.tahun 2016 untuk kemasukkan 2016 mukin dah penuh.sebab tempat ni laris macam goreng pisang penuh..lagi2 weekend.
3.kalau nak tempah sini memang kena tempah ramai2.sebab dia sewa 1 kawasan ni sekali
Xde separuh2..kesemuanya 3 villa dengan 6 bilik.total boleh muat 24 orang dewasa.tapi nak lebih pon boleh sebab hall dia besar.mana yang bujang2 bolehlah tido luar..lagi2 lelaki.
4.lagi best tempat ni,memang penyewa dia semua orang muslim.so xde keraguan nak guna segala peralatan memasak..xperlu dah nak bawak periuk belanga..semua dah ada..just bawak bahan nak masak je.


Singgah kejap coconut shake dekat klebang sebelum balik kl




Tu dia ..4 bungkus sekali..minum 2 orang je...
Memang terbaiklah..sangat sedap..

Babai melaka..jumpa lagi..


"Huh...xbestnya nak balik dah.."ammar kata
2 orang lagi lepas naik kereta je dari limastiga terus tidur.



BAJU PYJAMAS KANAK-KANAK









Pyjamas pony dan didi & friend
Size 2y-7y
Rm27 exc postage

Whatsapps 
010-2266217

Ig : toyandkidswear
Pages: Toy and kids wear

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan