KEK INDULGENCE MACAM SECRET RECIPE UNTUK HUBBY

korang pernah dengan hubby korang kalau dia kata banyak2 kek,kek secret recipe kek paling sedap sekali...kek korang pon xsesedap kek secret recipe..now mama nak buktikan mama pon mampu lakukan sesedap itu dan sama macam rasa kek secret recipe..sempena besday my hubby,akan mama realisasikan kek secret recipe tu tapi dengan buatan mama sendiri,hasil tangan mama sendiri,homemade dari rumah mama sendiri...


treng teng teng


mama buat kek indulgence...ala..senang je pon....cewah..berlagak...mentang2 menjadi...baru 1st time mama buat ni...hubby kata sedap...sangat sedap..sama macam secret recipe...see......kalau mama mampu buat,korang pasti mampu buat juga untuk hubby korang..


jom mama kongsi resepi kek indulgence ni...mama sebelum buat mama kaji,search sn,search sini...nk bg yg terbaik...so last mama pilih yang ni..tp xegat dekat mana,sebab mama copy paste je..xsave lak linknya..maaf cik blog yg buat ni...

salin2 cepat..nnt boleh buat

bahan2 untuk kek
150g tepung gandum (di ayak ye)
2sdt serbuk penaik
5 biji telur (mama guna gred A)
120ml susu coklat (mama guna susu tepung taqif punya)
80ml minyak jagung/butter (yg dicairkan) (mama guna minyak jagung)
150g gula castor
1 1/2 sd ovellete
2 sd cappucino emulco (mama guna coffee emulco)
3 sd serbuk koko

cara2 nak buat dye
-gula dan telur pukul hingga kembang (hingga kaler bertukar putih)
-masukkan ovellete di pukul hingga gebu dan ringan (5mnt)
-masukkan minyak jagung/butter pukul secara perlahan
-masukkan cappucino emulco dan susu,pukul perlahan
-masukkan tepung gandum,serbuk penaik dan serbuk koko,pukul hingga sebati
-masuk dalam loyang dan bakar hingga masak (mama kukus,bahagi kepada 4.sebab nak 4 keping..kalau masak sekali.xreti mama nak potong rata kepada 4 keping.mama kukus setiap keping 10mnt je)
biarkan sejuk ke semua kek..lagi elok di simpan dalam peti ais supaya struktur kek keras sikit.nnt senang nak layer

ini pulak bahan2 untuk filling
white chocolate filling
100g compound white chocolate (mama guna jenama berry's)
150g butter
100g gula halus (next time kena kurangkan sikit sebab manis sangat)
2 biji telur kuning (mama guna telur dalam peti ais sebab senang nak asingkan putih gan kuning telur)
250ml non-dairy whipping cream

cara2 nak buat dye
-cairkan coklat compound secara double boil,dah cair ketepikan
-pukul whipping cream hingga kembang,ketepikan (jangan terlebih pukul,nnt kembali ke suhu bilik dia jadi berketul2)
-pukul gula dan butter sehingga kembang,masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga kembang dan sebati
-campurkan dengan whipping cream yg dah kembang tadi bersama coklat yg dah dicairkan itu..gaul sebati

dark chocolate filling
100g compound dark chocolate (mama guna jenama berry's)
150g butter
100g gula halus (next time kena kurangkan sikit sebab manis sangat)
2 biji telur kuning (mama guna telur dalam peti ais sebab senang nak asingkan putih gan kuning telur)
250ml non-dairy whipping cream

cara2 nak buat sama macam white chocolate juga..

cara2 nak layerkan kek ni

mulakan dengan letak sekeping kek, white chocolate, kek, dark choclate, kek, white coklat ,dark chocolate..
akhir sekali sapu dark chocolate keseluruhan kek,simpan dalam peti ais...mama simpan dalam freezer dalam 1/2 jam//sebab nak bagi cepat keras..abis semua yg dalam freezer mama kosongkan sebab nak masukkan kek yang besar ini...setengah jam je pon..pastu simpan balik

tuk topping ganache
300ml non-dairy whipping cream
300ml dark chocolate
25g butter

cara2 dye
-didihkan whipping cream sehingga berbuih2
-masukkan butter dan dark chocolate,tutup api
-kacau sehingga coklat cair dan sebati..

(lepas ni xperlu buat banyak2,sebab mama buat byk lebih..pembaziran pulak)

bila agak2 kek dah keras,ganache dah suam2 kuku,tuangkan je atas kek..jgn panas2 di tuang,cair filling kek tu nanti..pastu boleh lah nak deco macamana bagai yang korang nak...


ni hasil yang mama buat..jom jamu mata



amacam....jadi x..1st time mama buat kek ni...ada klass x? kek ni xsusah kalau nak seribu daya buat..cuma buat dye amik masa sebab banyak kali kuar masuk peti ais...separuh hari jugalah buat kalau dengan buadak2..kalau sorang2 kejap je kot...amacam...nak order?hehe....

Post a Comment

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

Jana Pendapatan dengan lebih mudah,klik disini untuk mendaftar

Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan