TAQIF KENA VIRUS HAND, FOOT MOUTH DISEASE (HFMD)-COXSACKIE

Di kala anak kena virus HFMD..

sapa mak ayah x panik bila anak kena virus yg agk bahaya kerana boleh membunuh...

Jumaat tghri (9 jan)
-taqif balik2 dr sekolah..muka sangat letih..then ckp mama taqif nak tido lah..rasa dahi gn leher panas yg amat...sah demam...ok fine..mukin dye penat sgt smpai demam..

Malam tu g klinik nk cek demam sebab nk tau demam sebab apa..ptg tu dah bg nutriferon..selalu ank kalau xsihat mmg bg nutriferon shaklee je..

Dr kt kt mulut taqif ada ulser..so kn bersedia utk langkah berjaga2.sbb kemukinan blh kena virus HFMD ni.sebab tengah musim budak2 kena..klau naik kt tapak tgn dan kaki bwk g klinik blk...klau dmm biasa tekak je bengkak..patutlah dye nk mnm susu pon susah nk abis bg siang td..Ya Allah takutnya kalau betul.

Sabtu (10 jan)
-demam dah kurg.tp still lg susah nk susu..bg mnm air kelapa..

Malam tu demam balik..belek2 kt tapak tgn gn kaki dah ada mcm bintik2 merah..almk...kn cmpk ke or kelopak garam..bc2 tny en google mcm HFMD..tapi mama still xpercaya..papa nak bawak g klinik dah masa tu..

So mama bg je mkn chew vit c shaklee dulu supaya sistem imun badan dia kuat nk lawan virus ni...tambah dose.bg mkn lbh dr biasa.tengok macamana

Ahad (11 jan)
-pg bawak g klinik..komfem..Dr sahkan kn HFMD..tp cepat kesan..mukin semalam bg taqif mnm air kelapa kot.tu dye keluar nmpk cepat.baca2 en google..kalau minum air kelapa memang dia bagi keluar semua cepat..ohhh..patutlah..sebab virus ni selalu nak tau lambat dia keluar..then mak ayah memang kena lebih alert bila anak2 demam ni..xboleh sambil lewa..papa memang jenis yang teliti..so nampak je walaupon bintik2 tu baru keluar 2 3 bintik.

HFMD-PENYAKIT BERJANGKIT.SO NO WONDERLAH TAQIF BOLEH KENA KAT SEKOLAH.SEBAB BERGAUL DENGAN RAKAN2KAN..UMUR 2MINGGU-5 TAHUN VIRUS INI MENYERANG.

Demam dah xde..tp bintik2 merah makin byk keluar dari semasa ke semasa..mulut pon dah penuh..nk mkn mnm tu mmg kesian sgt..tp taqif macam kuat..dye mkn mi goreng,nasi goreng,susu,bg air oren..xkisahlah janji dye mkn dan mnm..nurse dah pesan..jgn biarkan xmkn..nnt masuk wad..Dr ada bg ubat titik.supaya mulut dia kebas bila nak mkn.xdelah sakit sangat.

Bermulalah episod setiap kali mandi.mandi dgn air dettol gn basic H..xperlu bilas gn air paip biasa lg..then tggu kering..br sapu gn cream Klinik bg dan calamine lotion..

Baju2 dye semua basuh asing..rendam gn dettol br basuh..mainan semua rendam basuh gan dettol..bagus juga..kalau x,xpernah basuh mainan...

Isnin-selasa (12-13 jan)
-demam mmg dah xde..tp bintik2 still keluar lg..alhamdulillah..taqif mkn dan mnm xskip..

Mandi still lg dengan dettol dan basic H..dan setiap kali mesti sapu cream Klinik bg.then calamine lotion..

Rabu (14 jan)
-tangan dah tggl parut je..mulut mcm dah xde..kaki tggl kering je..alhamdulillah...taqif anak yg kuat...cepat baiknya..mama syg taqif sgt2...thank papa jg anak 2 hr xg kerja..papa bab2 hygiene mmg hebat...tahniah...

-still lg bg mkn nutriferon,chew vit c,mandi dgn dettol dan basic H.dan sapu dgn calamine lotion..cream klinik dah abis..

Syukur sangat2 sebab taqif xperlu kena warded...

Khamis (15 jan)
-Alhamdulillah..taqif sihat sepenuhnya..minggu depan dah boleh datang sekolah balik

Alhamdulillah.aqil tak kena virus ni sebab sebumbung dengan abang dia.kalau ikutkan kena asingkan.taqif kena kurantin..tapi bila dah adik beradik mana boleh asingkan...dah biasa hidup bersama..main bersama..sorang takde mencari...cuma usahakan protect aqil dari kena dengan bagi vitamin chew vit c dan nutriferon..supaya sistem imun badannya kuat.





Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan