CARA NAK BUAT HOMEMADE SOLID FOOD FOR KIDS UNTUK IBU BEKERJAYA

Assalammualaikum blogger.....

morning....pagi ni mama nak share cara macamn nak buat solid food untuk anak bagi ibu2 yang berkerjaya ni..hari2 biasa selalunya memang tak sempat nak buat untuk anak tersayang..so weekend sahaja yang ada masakan..

ni mama nak ajar cara nak buat solid food seminggu.senang je..

pilihlah menu apa nak buat untuk anak tersayang2
contohnya ammar baru 6 bulan.so mama pergilah beli bahan2 ni

sweet potato purple
sweet potato orange
labu
carrot
brokoli
avogado
pisang

1st..stim semuanya kecuali pisang..xperlu byk beli..beli setiap jenis seketul je..


2nd masak beras sampai jadi bubur yg sangat2 lembik.. mama sebelum masak. beras tu mama sanggai tanpa mnyk dalam kuali..then mama blend sampai hancur..bila dah hancur.setiap kali nak masak je mama ambil ler 2 3 sudu besar untuk masak.15-20mnt gitu dah siap..no sugar,no salt and no perasa tambahan.


pastu simpan dalam bekas kecik2 tu..sehari makan 1 bekas. 


3rd.. dah stim buah2an tu.. blend boleh,lenyek2 boleh.. jadi hancur lumat halus mulus je.. yelah.. baby 6 bulan.tak boleh lagi solid2 sangat..karang tercekik.. ibu2 jugak yang susahkan


4th. simpan setiap jenis macam ni..senangkan..bila nak guna je.patahkan sikit..JIMAT.xperlu nak beli bekas bagai.buat penuh peti ais je.sebab nk buat bukan sikit.banyak tu..SEMINGGU..tapi di ingatkan..makanan yg letak dalam plastik tu mestilah dalam keadaan sejuk..
then biar sekeping je macam ni..sebab bila dah beku.senang nak patah2kan..ambil banyak mana je nak..


5th..tadah...ammar nak makan 

bubur + carrot + sweet potato purple..

nampakkan..mama patahkan sikit2 je..


nampak tingal sikit je lagi nak habis




habis licin....yeah...mama win....


hehe...ni makan sapa pulak ni..tentu2 mama dia punya.😆


Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan