DURIAN CREPE MAMA IN THE HOUSE

sekarang ni femomena durian crepe menjadi-jadi..ramai yang buat untuk makan sendiri,ada yang buat untuk di jual..time nilah nak buat duit sebab antara makanan yang hot masa kini..durian crepe dilanda sunami..habis durian2 yang dijual di pasaraya..maklumlah musim durian dah berlalu...tapi durian crepe ni amat sesuai menggunakan durian D24..sebab rasanya yang enak dan manis2 berlemak..


macam mama..mama hari2 cakap gan hubby..nak pergi beli durian..nak buat durian crepe..seminggu juga lah mama nak dapatkannya..punyalah susah..last2 mama pergi jusco beli durian yang dah siap bungkus2..mama terus sambar durian D24..nak bg puas hati..kita sendiri juga yang makankan..mama beli banyak terus..senang buat sekali banyak..ni mama 1st time nak buat ni..


setelah di google dan di kaji yang mana nak buat..akhirnya mama pilih antara yang terbaik..setelah di adun,disemak,ditolak dan dicampur.ni resepi mama campur2.akhirnya jadi juga durian crepe mama..

mula2 mama buat punyalah besar..hahaha...last2 menjadi juga comel2..

resepi kulit crepe

40g tepung gandum
40g tepung ubi
20g tepung kastard
20g tepung jagung
80ml susu cair
2 sdb gula halus
250 ml air
2 sdb minyak masak
1 biji telur gred A


cara2 dye
letak semua bahan dalam bekas..yg tepung2 tu diayak dulu ye...pastu kacau guna whisk..
selepas sebati semuanya..tapis adunan..pastu letaklah pewarna yang kita nak dan sedikit asen vanila bagi hilang rasa telur.

lepas tu bolehlah masak atas kuali leper yang non stick supaya tak melekat.senang je.macam masak lempeng gak..
masak sebelah sahaja,jangan di terbalikkan..yg berkilat licin tu nanti sebelah luar ye..

lepas semua siap..dapatlah dalam 10 keping macam tu..

inti
150ml whipping cream tu pukul sampai bertanduk,kembang,ringan dan gebu
mama xletak gula..lengkali kn letak gula sikit.bg manis sikit

pastu isi durian..biji buanglah...

cara buat,amik sekeping kulit crepe.yang bhgian xtak berkilat tu kat atas..letak wc,letak durian,letak wc.pastu lipat kiri,lipat kanan..br lepas atas dan lipat belah bawak..dah siap

tada....jom jamu mata tengok durian crepe mama...
mama buat 3 kaler..hijau,merah dan kuning..macam traffic light
pas dah siap tu,masuk dulu dalam peti ais dalam 2 3 jam...pastu ngap...sangat2 sangat sedap...







amacam...nak order?.....hahaha...boleh buat jual tak...
untuk tempahan 010-2266217 (sms)
rm10/6pcs
untuk tempahan mjlis min 100pcs rm1.50/pcs

Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan