macaroni baked with cheese powder recipes

nilah menu malam tadi...petang tu hb kata dia dah kenyang makan kat open house.tak nak makan malam dah...dalam hati kata yeke.boleh caya ke.....tapi percayakan jelah..dah hbkan...tapi before maghrib tu duk cerita office mate dia ajar buat makannan nilah...kredit tuk fain. next time ajar lagi ye kat apis...so mama pon dengar jelah hb cerita...last ayat hb..yang..buat yang...sedap yang......

so tak nak mengecewakan hati hb,mama pun buatlah...sebab hb kata buat dia senangkan.lagi pun bahan semua ada..pas sembahyang maghrib,mama pon masuklah dapur buat makanan ni..memang senang pun..lepas isyak dah boleh makan...

sembahyang isyak..lepas tu terus ngap...nyummy....

resepi:
untuk 2 orang makan

macaroni tu direbus sampai kembang
sup campbells(mama guna perasa ayam) guna separuh tin,masak sampai mendidih

inti
ayam potong dadu
kentang potong dadu
bawang merah potong dadu(kecil)
bawang putih potong dadu(kecil)
lada hitam
sos tiram
daun basil
daun oregano

tumis bawang dan masukkan ayam,kentang.masak sampai empuk
last letak lada,daun basil dan oregano..

campurkan kesemua bahan
macaroni,sup campbells dan inti tadi dan gaul
jadi macam ni

letak layer by layer bahan yang kat atas ni dengan serbuk cheese ke dalam loyang atau bekas...mama tabur je serbuk cheese ni..lagi bagus kalau di bancuh dulu dengan air serbuk ni...lagi sedap...



ni serbuk cheese yang mama guna...bancuh dulu dengan air suam..


ni dalam paket..mama ada jual..klau ada yang nak beli...murah je...rm15/200g sepaket...
kalau beli lebih dari 1 mama bagi rm14/paket..kalau nak boleh emel mama djindhouz@yahoo.com




ni dah siap buat layer by layer sebelum dibakar ke dalam oven dengan suhu 180 selama 10 minit




selepas dibakar...


selamat mencuba.......:)
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan