Atasi Masalah Period Tidak Teratur

Period Anda Tidak Teratur? Kenali Puncanya ….
Ramai wanita yang mengalami masalah period tak teratur atau ketidakhadiran period dalam tempoh yang agak lama. Bagi yang masih bujang, mungkin tidak terasa risau mengenai keadaan ini. Namun, jika anda sudah berkahwin, keadaan period yang tidak teratur ini mungkin penyumbang kepada kesukaran untuk anda hamil. Di samping period tidak teratur, cara hidup yang agak sibuk sekarang boleh juga mengundang kepada penyakit yang merbahaya kepada rahim anda. Jom kita kenali apakah punca-punca yang boleh menyebabkan period tak teratur.

Beberapa di antaranya berbahaya, sebahagian lainnya tidak .Apabila memang anda tidak hamil , maka inilah penyebabnya :

► Penurunan berat badan yang melampau
Mereka yang melakukan program diet dan mengalami penurunan berat badan yang melampau umumnya akan terganggu menstruasinya .

► Anoreksia / Terlalu kurus
Pesakit anoreksiajuga mengalami kelewatan haid. Haid tidak teratur dan jumlahnya kadang hanya sedikit.

► Terlalu penat
Keletihan tubuh akibat aktiviti yang meningkat juga mengakibatkan kelewatan haid. Umumnya kalau sudah haid, disertai rasa sakit luar biasa.

► Tekanan
tekanan akibat pekerjaan atau masalah sehari -hari juga boleh menyebabkan haid jadi terlambat.Jumlah haid yang keluar juga tidak selalu seimbang , boleh menjadi sangat sedikit atau malah banyak .

► Perjalanan jauh
Anda yang selalu melakukan perjalanan jauh. Nah, tubuh tentunya merasakan keletihan. Keletihan inilah yang akan mempengaruhi persenyawaan dalam rahim, dan pelepasan telur terlambat oleh kerananya.

► Penggunaan dadah
 Mereka yang aktif mengambil ubat -ubatan terlarang juga pasti mengalami masalah haid. Gangguan haid lebih sering dialami dan umumnya jadual haid yang tidak menentu

► Sedang menyusukan
Wanita menyusui juga tidak mengalami jadual haid yang tepat. Umumnya selalu terlambat dan mungkin jumlahnya hanya sedikit. Tenang saja . ini normal dialami oleh para ibu menyusui .

► Gangguan hormon
Gangguan pada hormon juga menyebabkan jadual haid jadi terganggu. Biasanya doktor akan memberikan ubat untuk memperlancar haid dalam kes ini.

Apabila gangguan terlambat haid ini terlalu sering datang dan mengganggu anda dengan kesakitan yang berlebihan, maka baiknya anda memeriksakan diri ke doktor untuk mengetahui punca pastinya

=======================

ATASI MASALAH HAID TAK TERATUR DENGAN GLA COMPLEX SHAKLEE !



Untuk atasi masalah haid tidak teratur, saya cadangkan anda amalkan GLA Complex. Selain daripada mengatasi masalah haid tak teratur, GLA Complex juga banyak kelebihan lain..

 NAK CUBA?
MACAM MANA NAK ORDER?
sms/whatsapps liyana 010-2266217
emel mamahousewifevitamin@gmail.com
dapatkan konsultasi percuma dari saya selepas pembelian
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan