Tips Susu Ibu Yang Berkualiti

bagaimana pula dengan penyusuan berkualiti?

Penyusuan berkualiti menentukan keberkesanan dalam satu-satu proses penyusuan ibu dari kala bayi dilahirkan, hinggalah si anak putus susu. Penyusuan berkualiti adalah tatacara penyusuan yang mengikut lunas2 penyusuan ibu yang sebenarnya. Apakah konsep penyusuan susu ibu? Antaranya:

  • Supply berkadar langsung dengan demand. Semakin kerap bayi menyusu/ibu mengepam, semakin banyak susu ibu dihasilkan
  •  Kerap mengosongkan payudara, memberi stimulasi kepada kilang susu untuk memproses lebih banyak susu
  •  Memberi bayi menghisap di payudara seawal 30 minit kelahiran (ramai ibu terlepas ini, kerana menganggap mereka tiada susu- tanggapan ini adalah salah. Ini adalah kerana, hisapan bayi itulah yang akan merangsang pengeluaran susu)
  •  Makanan penggalak susu, pengurutan, segala macam jenis tips membanyakkan susu tidak bermakna sekiranya ibu mengabaikan hal-hal menyusukan bayi / pam dengan kerap
  •  Susu ibu yang diperah bukanlah ukuran jumlah susu yang dihasilkan
Penyusuan berkualiti juga adalah satu aktiviti sihat, yang menjaga kesihatan & kebajikan semua pihak – bayi, ibu, bapa & seluruh keluarga serta masyarakat

Seorang ibu menyusu haruslah mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Hendaklah sentiasa dalam keadaan sihat
  •  Sentiasa dalam keadaan tenang, tidak stress, relax
  •  Tidak mengeruhkan hubungan dengan sesiapa hanya kerana dia menyusu badan
  •  Tetap aktif dan cerdas
  •  Tidak mengalami sebarang masalah kerana penyusuan
  •  Mempunyai hubungan yang baik dengan semua orang
  •  Menikmati kehidupan berumahtangga yang lebih baik dengan kehadiran cahaya mata
  •  Lebih tabah menghadapi cabaran
  •  Tetap cantik
  •  
Kenapa ramai ibu menyusu yang mengadu letih, lesu, serabai, stress dan sebagainya.. Apa yang saya perhatikan, ini adalah kerana:

  • Ibu tidak menjaga pemakanan. Makan ikut sempat dan ikut sedap saja
  •  Ibu tidak menjaga waktu rehat. Jaga bayi memang susah nak rehat, tapi waktu-waktu free tak digunakan dengan baik
  •  Ibu kerap merungut dan mengeluh kerana penat menjaga bayi
  •  Ibu hanya suka makan makanan untuk memperbanyakkan susu daripada makanan seimbang
  •  Ibu hanya fokus kepada anak dan penyusuan, hingga melupakan kebajikan diri sendiri
  Ada yang berpendapat ” Biarlah ibu susah, biarlah badan ibu sakit, biarlah rambut ibu gugur, biarlah gigi ibu goyang, asalkan anak mendapat yang terbaik“

Adakah itu satu tindakan yang bagus? Saya rasa tidak. Sebagai isteri, anda adalah:

  • Ibu yang masih mempunyai suami, seorang isteri hendaklah sentiasa kelihatan cantik dan sihat untuk melayan suami
  •  Ibu bakal mempunyai ramai lagi anak untuk disusukan. Kalau dah full swing untuk anak yang ini, adik-adiknya nanti entah macam mana la rupa ibunya
  •  Ibu perlu menguruskan rumahtangga. Kalau ibu dah terlalu letih, siapa yang nak uruskan hal2 lain?
Kerana itulah kami menyarankan ibu-ibu menyusu mencuba dan mengamalkan vitamin Shaklee sebagai menyokong kepada penyusuan berkualiti. Vitamin Shaklee bukanlah milk booster, tapi tak lain tak bukan ialah untuk memberikan ibu khasiat sepenuhnya.

Jadi, anda, sebagai seorang ibu perlu mengambil vitamin demi untuk:

  • Bebas dari stress
  •  Sentiasa bertenaga
  •  Sentiasa sihat walafiat
  •  Tidak mengalami masalah keguguran rambut, gigi tanggal, kulit kusam, muka pucat dan sebagainya
  •  Sentiasa aktif, cergas dan cerdas
  •  Lebih berkeyakinan untuk terus menyusukan anak
  •  Menikmati kehidupan yang lebih baik dan rehat yang berkualiti
  •  Senang tidur
  •  Lebih mudah menyelesaikan masalah

NAK CUBA?
MACAM MANA NAK ORDER?
sms/whatsapps liyana 010-2266217
emel mamahousewifevitamin@gmail.com
dapatkan konsultasi percuma dari saya selepas pembelian


Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan