Cerita Bila Tang nak Raya Nie..

Hari nie saya buat biskut raya lg....bila tang dia tgk masak kat dapur tu...bau dye harum semerbak....menguji keimanan sungguh ketika berpuasa nie...nak buat malam...xsempat..pas maghrib jer terus g masjid tggu isyak gan terawih.sampai umah dah nak dekat 10 lebih..tang tung tang tung..dah nak tido...tido lambat2 nanti esok pagi xbangun pulak nak sahur...Sekarang nie pon dah rasa malas jer nak bangun sahur..tapi ke tabahkan hati jugak..Kalau x...lapar ler jawabnyer....Tinggal lagi xsampai seminggu jer kita nak beraya...Xsabar rasanyer nak balik kampung...jumpa mak ayah....bestnyer....teringat masa bujang2 dulu...time nak raya jer...Sibuk tolong mak masak ketupat,rendang..tahun nie boleh ke merasa wat mcm tu dah..Sebab banyak dah rencana dan agenda yg nak kena buat sejak dah kawen nie...
Dari 1 umah yg kita duduki dan lawati..kini dah jadi 2 umah yg harus kita duduki dan lawati...Umah mak sendiri gan umah mak mentua..barulah adilkan namanyer..xpayah nak bergaduh2 nak balik mane dulu..sepakat dan berbincangan penting dalam sebuah umah tangga..Barulah aman....
Tahun nie raya agak lama.seminggu lebih..Hb amik cuti banyak..Katanyer dah lama xbalik ipoh jumpa Atah...Rindu kat atah,last jumpa atah masa kenduri kawen kami..Lepas tu dah xbalik2 ipoh.Dari pasir gudang nak ke ipoh bukannyer dekat..Jauh gak perjalanannyer..kalau naik bas paling kurang pon 7 8 jam gak lah..Hope balik raya kali nie,sumenyer selamat..
Kawan2 semua jangan lupa servis kereta yer b4 balik nie..jangan bawak kereta laju2 kat highway..Bahaya..Ingat kat keluarga...Biar slow,asalkan selamat..masuk slow tu bukan bawak kurang dari 80 km per jam..Berpatutanlah...
Semoga perjalanan kita semua ke destinasi selamat..Semoga Allah pelihara kita,banyakkan baca doa dan berzikir sepanjang perjalanan kita..
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan