Scan baby setelah 30 minggu

Kemarin pergi klinik panel my hb..nak scan baby..last scan dulu masa bulan 4.so sekarang dah bulan 9..Lama gak saya xscan.Egat klau wat kat klinik kesihatan (gomen) leh scan tgk baby..FREE..Rupanyer scan kat tmpt tu rosak..So nurse kat ctu so saya buat kat klinik luar.That mean..BERBAYAR..Kat klinik yg saya buat tu ader scan 2D jer..So kena cas RM40..Syukur saya gan hb dapat gak tgk baby dalam perut nie..Seronoknyer...maklumlah anak pertama..Tapi sayang...Screen tu xboleh tunjuk gambar baby penuh..Sebab baby dah besar.xmuat screen..Agak lambatlah kiranyer saya g scan..Klau x boleh tgk gambar baby penuh 1 screen tu..Mula2 Dr bagi tgk kepala dye..Agak besar juga kepala dye..Kedudukan baby dah kat bawah..padanlah saya selalu rasa sakit kat bahagian bawah.Rupanyer kepala dye mmg dah kat bawah.di menekan kat ctu..Posisi baby dah tetap.Xtaulah kalau dye nak main pusing2 lepas nie..Tapi setakat nie kepala dye mmg dah kat bawah.Lepas tu Dr bagi tgk kat bahagian badan dye..Nampak ler tulang rusuk dye,tulang belakang dye..Baby pon agak sihat..Maknanyer dye membesar dgn sihat dan kuat..Nie gambar scan tu...




Lepas tu Dr fokus kat bahagian agak sensitif...Tang Celah kelangkang dye..nak pastikan Jantina baby..Nie Dr tu fokus betul2 kat tmpt tu..Dye tunjuk kat bahagian pinggul baby, peha baby...SubahanAllah...Cantik sungguh kejadian Allah..ader baby dalam rahim kita..Nie dye tgh bergerak2..Best kot mama dye tgh cite pasal dye kat dalam blog..hehehe...
Belum abis lg...Masa Dr tu fokus kat bahagian kelangkang dye..Ting3...Surprise for my family...Tunggu Klau nak tau jantina baby..My hb seronok masa tgk tu...Anak dyelah katakan...Bestlah dye..Nak jadi ayah dahkan...Malam tu balik pas sembahyang terawih,terus dye sambar buku nama2 anak muslim kat rak..Belek2 nak letak nama anak...Tapi sampai sekarang xjumpa lg nama yg sesuai lg...Moga dapat ilham dalam mimpiku dan hb..Amin...
Nie jangkaan yg Dr bagi..Kalau ikutkan pengiraan yg dibuat,Saya dijangka bersalin 12 November 2010..Tapi mesin scan tu punya jangkaan 17 November 2010..(Raya Haji)
Berat baby masa nie 1.22kg..Dr kata mungkin nanti saya bersalim baby paling berat xsampai 3 kg..Plasenta pun dah up/segment.sebab masa scan bulan 4 tu plasenta low...


Moga anak mama nie dah besar jadi org yg kuat dan pintar..Boleh jaga mama...Amin..


Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan