Solat Di Hujung Waktu

Rupa-rupanya ada cerita kalau kita lewatkan sembahyang kita yea ....
Jika berpuasa Amalan kita direct terus padaNya…Tapi Jika bersembahyang Ada posmen pula Untuk hantar amalan kita padaNya..
Kisahnya?..

Setiap kita ada malaikat..Malaikat yang hantar amalan sembahyang kita Pada Ilahi
Untuk sampaikan amalan kita, Ia melalui tol-tol di setiap lapisan langit. Dimana setiap penjaga tol, Kroni malaikat juga.
Jika sembahyang di awal waktu, Tolnya "free"….Sekatan tol tiada,..Tiada "jem"
Malaikat terus sampaikan amalan pada Tuhan Untuk dinilaikan…
Tapi….Jika sembahyang di akhir waktuTol free jugaTapi sekatannyaMasyaAllah?.
Di langit pertama,
Penjaga tol marahkan posmen kitaKenapa lewat poskan amalan kita..Merayu-rayu posmen malaikat kita,Minta diberi laluan..
Tetapi? penjaga langit pertamaTidak heranDicampakkan amalan lewat sembahyang tadi ke bumi.
Maka..
Jatuh berderai?..Dikutip semula oleh Malaikat posmen kita
Satu persatu dikutipSambil terus merayu untuk ke lapisan langit ke-dua
Dilangit kedua,
Samalah juga,Bebelan malaikat kerana lewat hantar amalanMerayu lagi kawan kita
Tak dipedulinyaLalu dilemparkan amalan lewat sembahyang kita tadi
Jatuh berderai lagi..Dikutip satu persatu amalan kita..Dirayu lagi untuk diserahkan amalan kita pada Tuhan..
Dilangit ketiga,
La?. Kena basuh lagi malaikat posmen kitaKenapa lewat hantar amalan tersebut..Tiada kompromiTerus dibaling amalan kitaJatuh berderai amalan kitaTak ade nilai?.
Dan tiada lagi dikutip dan dirayu lagi
Maka..
Tak sampailah amalan kita kepada AllahSeolah-olah kita tak sembahyang juga
Maka?
Bersedialah kita menerima pembalasannyaTak di dunia di akhirat pulaHilang duit, Hati risau, Tender ditolak,Ujian bertimpa-timpa..
Ish?.
Tak berbaloikan kita buat amalTapi tak sampaiDahlah tu,Tak de nilai..Kena azab lagi nanti..
Ya Allah !!! Ampunkan kami ! Kerana lalai !
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang
Jadikan hati kami Suka sembahyang di awal waktu
Gawatkan hati kami selagi kami tak segerakan
Biarlah kami gawat di dunia
Agar kami tidak gawat lagi Di hari akhirat kelak.
Amin.

Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan