ANEMIA-MUDAH PENING DAN PITAM

Assalammualaikum w.b.t

Dulu masa anak dara atau sebelum kawen selalu pitam dan rasa pening.antara gejalanya seperti berasa cepat lelah, pucat, gelisah, dan kadang2 rasa sesak.kalau berpanas tu mulalah rasa tak selesa.xboleh berpeluh sikit.mesti mata  tu dah berpinar2..salah satu cara nak lawan penyakit ni dari melarat saya kena aktif..dulu memang selalu pergi join aktiviti riadah,join komander masa kat U,daki sana,daki sini,bagi terbiasa supaya tak lemah..masa tu tak tau hb rendah ke tak ni...mana nak amik tau kan..tau hb rendah pon masa kononnya nak pergi derma darah..cek2 tak lepas.tak boleh derma..dalam darah saya kurang hermoglobin... tu terpaksa aktif supaya dapat oksigen banyak..orang kata oksigen tak cukup masuk dalam darah..tak taulah istilah sebenar doktornya..maklumlah bukan doktor...tp kita pahamlahkan...

tu antara tanda kurang iron/ zat besi,vit c dan vit b.. Dan mmg blood pressure saya sentiasa rendah..dah banyak cara saya buat termasuk makan kerang,daging,bayam merah..tp semuanya tak berapa nak hasil...sebab tak konsisten..sapa nak makan benda sama hari2 kan..

masa mengandungan taqif lagilah...banyak betul masalahnya...tiap2 minggu kena jumpa doktor..cek darah...cek darah je tau..tp sekali datang cek bukan sekejap..tunggu giliran boleh tahan jugaklah..dengan tahan morning sickness lg..memang mencabar keimanan jugak lah...Bila pergi klinik, tekanan darah saya agak rendah,selalu bawah 11..doktor cek tapak tangan,bawah mata lah..mcm2..nak pastikan pucat ke...dah kulit saya ni putih..hehe...sampai doktor pulak yang tanya kat kita,ni putih ke pucat ya..adoi...kelakar pulak rasa...dah lah rasa nak pitam tunggu lama2..dari tekanan rendah boleh jadi tekanan darah tinggi tau..hehehe

Doktor pulak minta saya makan makanan laut yang boleh tambah darah macam kerang, hati dan organ dalaman lain.tak mukinlah kan...tekak saya masa tu boleh terima ayam je..yang lain tak boleh..memang sepanjang tempoh kehamilan taqif tu saya cuma makan ayam sahaja..sesekali daging..yang lain tak boleh nak masuk.termasuk ikan bilis yg kecik itu...(^_^)

so doktor klinik kk mcm biasalah suggestkan dan bekalkan iron,asid folik dan vitamin c...memang patut pon..baru  tau..kalau kurang tekanan darah ni..3 benda ni mesti kurang dalam badan...tp mcm kurang jln je vit2 yg kk bekal ni..mukin xserasi dgn sy mukin...

sekarang bila dah join shaklee ni...memang  3 kawan ni saya amalkan..vitalea (zat besi),b complete (asidfolik) dan vit c...kini saya dah takde anemia lagi...tekanan darah pon dah normal....kalau nk setakat berdiri tengah panas no hal lah..kalau berpeluh tu takde masalah dah..

muka pon dah tak pucat mcm dulu dah...terima kasih shaklee..


Berminat?
Pm/sms@whatsapps 010-2266217 (liyana)

free consutation after sale
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan