AKIBAT KEKURANGAN KALSIUM DALAM TUBUH BADAN

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni saya nak cerita pasal KALSIUM..terutama untuk wanita hamil..pengambilan KALSIUM untuk wanita hamil memang sangat-sangat penting

Penting sebab membantu perkembangan janin terutama tulang dan gigi yang kuat, jantung yang sihat dan penting untuk perkembangan otot dan saraf bayi..

Penting juga untuk membantu agar jantung berdenyut secara normal dan berfungsi membantu dalam keupayaan pembekuan darah.





Kesan Kekurangan Kalsium dalam Tubuh Badan Ketika Hamil


Bayi akan menyerap kalsium dari tulang ibu..Dengar pun kita dah rasa gerunkan..habislah kalau baby kita ambil kalsium kita.ibu-ibu yang sedang baca ni, bayangkan apa akan terjadi kalau tulang kita mereput sesbelum waktunya dan kita kelihatan tua sebelum tiba masanya.Kalau saya,saya tak nak.besar pengorbanan seorang ibu ni.tetapi kita ada jalan,kita ada cara.Topuplah kalsium badan kita dengan minum minuman tenusu atau makan makanan yang punyai KALSIUM seperti bijirin yang tinggi KALSIUM,soya,yogurt,keju dan lain-lain.


 


Kesan kekurangan KALSIUM juga akan menjejaskan tahap kesihatan ibu hamil pada masa hadapan (berisiko osteoporosis).

Wanita berusia 18 tahun ke atas memerlukan sekurang-kurangnya 1000 mg KALSIUM sehari (sebelum,semasa dan selepas bersalin). Wanita yang berusia bawah 18 tahun pulak wajib ambil sehari 1300 mg KALSIUM.

KALSIUM inilah yang selalu ibu-ibu hamil tidak menitik beratkan dalam diet harian masing-masing.Selalu tak mencukupi.PERLU DIINGATKAN,ibu-ibu hamil perlu ambil sehari sekurang-kurangnya 4 kali hidangan produk tenusu atau makanan yang kaya dengan 

KALSIUM setiap hari.

Pengambilan KALSIUM perlu diteruskan sehinggalah baby dilahirkan, semasa tempoh penyusuan dan sehingga baby berhenti penyusuan.Supaya baby tak menyerap KALSIUM dalam tulang kita






Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium

· Nyeri punggung atau pinggang
· TulangNyeri punggung atau pinggang
· Tulang rentan mengalami keretakan
· Kuku rapuh
· Sering sakit gigi atau gigi berlubang
· Sering kram di bagian kaki
· Sakit kepala
· Detak jantung menjadi lebih cepat
· Tekanan darah tinggi· Insomnia

· Nyeri sendi
· Gugup, cemas, mudah marah
· Sementara khusus wanita, masa menstruasinya lebih lama

Shaklee ada juga mengeluarkan produk KALSIUM (OSTEMATRIX)

ibu hamil disarankan juga mengambil pil kalsium yang menyediakan 1000mg sumber kalsium yang bersamaan dengan 4 biji setiap hari. Mengapa cukup sekadar 1000 mg sehari? Ini kerana tubuh kita hanya mampu menyerap kira-kira 500 mg kalsium dalam satu-satu masa. Akan tetapi jangan lah berlebihan kerana pengambilan kalsium yang berlebihan akan mengakibatkan masalah sembelit, meningkatkan risiko batu karang dan menghalang keupayaan badan menyerap zink dan zat besi.


Mengapa Ostematrix Shaklee? Apakah perbezaannya dengan pil kalsium lain?

1. 4 biji per serving menyediakan 1000mg keperluan kalsium tubuh. Disediakan dalam bentuk kaplet yg mudah untuk ditelan.

2. Ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

3. Kombinasi kalsium dengan Magnesium dan Vitamin D adalah penting kerana ia merangsang kesan penyerapan kalsium yang lebih tinggi oleh tubuh.

4. Sangat sesuai untuk anda yang mempunyai alahan dengan produk tenusu atau CMA (Cow Milk Allergy). Atau dengan kata lain anda hanya perlu mengambil 4 biji tablet ostematrix Shaklee sehari bagi menggantikan beberapa gelas susu. Terbaik untuk mereka yang tidak lalu untuk minum susu.

Atau anda juga boleh mencuba Set Pregnancy Shaklee


berminat dengan shaklee?
sms/whatsapps 010-2266217 "TAIP KALSIUM" ATAU nak dapatkan set hamil lengkap "taip VITAMIN IBU HAMIL"

Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan konsultasi mengenai supplement yg bukan sahaja akan disesuaikan dgn keperluan tubuh anda, malahan juga bajet anda! Menarik kan! Hubungi saya SEGERA!
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan