Air Kacang Soya

Hari nie saya buat air kacang soya...dari mula pregnant sampai sekarang..Still mengidam air yang 1 nie...kalau dalam peti ais tu takde..mulalah saya merengek kat suami suruh pergi beli air soya..kalau tak minum rasa tak lengkap...dah berkotak-kotak saya minum..

Weekend lepas ajaklah si suami pergi tesco jalan-jalan..masa beli barang-barang tu nampaklah kacang soya..So belilah..Barulah terasa nak buat air soya sendiri..Then semalam rendamlah biar dia jadi kembang..Memang kena rendam semalaman pon..Kalau tidak nak blend keras..Esok dah kembang leh blend dan perah.Dapat lah seperiuk.Sedap juga air soya yang dibuat sendiri...Lengkali leh lak buat Tau Fu Fah pulak.. ...InsyaAllah...

Antara Khasiat yang ada dalam kacang soya nie kalau korang nak tau ialah antaranya:-

1. Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada korang makan daging atau telur.Dia sama khasiat dengan minum susu.
2.Kaya dengan bahan mineral seperti khasium, sodium,magnesium,iron dan fosforus. Kaya juga dengan vitamin A, B, C, D serta lesitin.
3. Boleh jadi minuman gantian bagi baby yang alah pada susu lembu.
4. Boleh mengurangkan atau mengelak dari risiko penyakit kanser dan jantung.
5.Membekalkan tenaga dan mudah dicerna.
6. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein,sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis (kena kurangkan gula bagi yang ada penyakit nie)

Lupalak nak amik gambar masa proses membuat air soya tadi..Lengkali ye...Nie yang saya amik gambar yang ada kat internet....Chan chin chau....

View Image
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan