Kuih Keria


Hehehe...hari nie saya buat kuih keria..Kiranya macam donatlah.tapi melayunya kuih.guna ubi keledek..dah lama sangat tak buat..tiba-tiba teringin nak makan pulak..Ibu mengandung memang macam nie..asyik teringin jer..Nak makan itu lah...Ini lah...Padahal baru je makan nasi tengahari ni..

Cara-cara buat dia senang je..

1.Kenalah ada ubi keledek..(Ikut suka korang berapa banyak nak makan)
2.Tepung gandum
3. Sedikit garam
4.Gula
5.Minyak masak
6.Air

Cara nak buat:
1. Rebus ubi keledek tu sampai empuk.Masa rebus tu letakkan sedikit garam.bagi rasa masin sikit dan berlemak.Sebelum rebus tu elok dikupas kulitnya dulu.
2.Kemudian lenyek-lenyekkan dia sampai hancur.
3.Letakkan tepung gandum sampai rasa-rasa boleh uli.tak terlalu lembik dan tak terlalu keras.
4.Bulat-bulatkan dia seperti cincin besar macam kuih keria yang korang selau tengok tu kat kedai.
5.Panaskan kuali dan letak minyak biar masa mengoreng keria ni dalam keadaan sedikit tenggelam.Balik-balikkan dia sampai garing dan toskan kuih tu supaya tak serap minyak.
6.Panaskan kuali lain dan masukkan gula.letak sedikit air.bagi mendidih dan gula larut. Jangan sampai gula hangus pulak.masukkan keria tadi dan balik-balikkan dia.
7. Boleh dihidangkan bersama air panas untuk minum petang.

Selamat mencuba..(^_^)..
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan