Ke Klinik Kesihatan...

Hari nie ada appointment kat klinik kesihatan..pagi2 saya dah keluar dari umah,husband antar..dye g keje.so kena hantar b4 kol 8 pg.kol 730 dah ader kat klinik..org xberapa ramai sgt..angka giliran pon 1025..maknanyer...kat area ibu mengandung tu,saya org yg ke 25..

kol 8.15 mcm tu no naik untuk pergi menimbang dan amik tekanan darah..Berat badan xnaik..puasa kot..nurse xcakap apa.so diamkan jer.dye paham kot time puasa..tekanan darah pon ok.Normal..

Pastu dalam kol 8.30 pergi kat area makmal pulak untuk urine test dan amik darah..Alhamdulillah..urine test xde pape dan saya xperlu dah amik darah..Jimat darah untuk hr ini.Masa nak tunggu dye panggil untuk urine test nie,kesabaranku teruji...Punyalah lama dye nak pggil no giliran..sabar jerlah..testnyer sekejap,nak kata org ramai sgt,xjuga..sabar3..nasib bulan puasa...

Dalam kol 9.15 pergi pulak menunggu di luar bilik untuk berjumpa nurse..nie pon lama gak..heran gak,sebab lama sgt..nak kata ader org,xde...so tggu jer lah...dalam 9.40 baru dye pggl giliran..Nurse pon cek2.Alhamdulillah,baby sihat..masa nurse cek tu kedudukan baby kat sebelah kanan dengan kepala di bawah..Nurse tu yg cakap..Saya iyekan jer..hehehe...

Nurse tu cakap hr nie,saya kena suntik untuk kancing gigi bg dos yg pertama..huhuhu..berdebar2 gak,takut gak sakit..Masa kat bilik suntikan tu dah takut.Siap tnya lg,sakit x kena cucuk.Nurse tu kata kejap jer sakit dye.Memang sakit kalau kawan2 nk tau...adalah dalam setengah jam rasanyer...Harap2 tangan nie xlenguh..

Then,appointment saya yg seterusnyer 3 mggu dari sekarang..sepatutnyer 2 mggu lg,sebab saya mintak tunda semggu,nak balik kg raya...Thank nurse..

Kol 10, my hb datang amik..Naik kete lg..Sebab pagi td masa dye antar ke klinik,sy mengadu sakit naik moto masa turun dari moto tu.Lenguh n sakit pgg..Thank my hb...

KISAH BENAR PENGAKUAN BEKAS PADERI KRISTIAN. TOLONG SEBARKAN JIKA ANDA PRIHATIN PADA AGAMA ISLAM KITA!!!!!

Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawan tetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris.

Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalamBahasa Malaysia .

Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian seluruh Indonesia . Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya dihantar pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia ,Singapura dan orang Filipina.

Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00 sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura. Beliau juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong Kristian Singapore . Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.

Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak.... Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh dan membawa saya bertemu Mufti Negeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya terus bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya dan Sg Wang Plaza.

Cara-cara berdakwah:

Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam, tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal dakwah Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura. Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.

Di Ipoh

Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untuk main-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek - lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00 sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar di akhbar)1982.

Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup

2. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian.Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada Kristian. Padri Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telahmasuk Kristian di Melaka.

Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar (sukar nak dikesan) Beliau beri penerangan kepada Polis Bukit Aman Pusat Islam (untuk menyedarkan umat Islam) Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah,Batu Gajah) pernah menjadi padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah berdakwah didalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat

1. Tidak boleh hisap rokok

2. Tidak boleh minum arak

3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah

4. Tidak boleh kahwin.

Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padri Indonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini.. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam pada berdakwahKristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedahdan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.

*PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD ORANG ISLAM KITA

'Sebarkanlah walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW) 'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telahmendapat kemenangan yang besar.'

(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuk suami, isteri, anak-anak, kaum keluarga, saudara- mara, sahabat-handai dan generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah 'Allahhu Akbar'......maha suci Allah.

Menu berbuka 16 Ramadhan 1431H


View Image
saya masak kurma ayam..tapi lupa nak snap lauknyer..nie saya ambil dari internet.Pinjam yer...

Bahan2:
5 ketul ayam
1 biji bawang besar (dimesin)
2 biji bawang putih (dimesin)
1 batang kulit kayu manis (kecil)
1 biji bunga lawang (kecil)
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 biji cili merah
3 sudu besar serbuk kurma babas
1 inci halia (dihiris)
2 biji kentang (di potong dadu)
1 biji tomato (di potong 4)
1/2 cawan santan pekat
sedikit garam

cara2:

Letak dalam 3 sudu minyak masak dan tumis bahan yg dimesin tadi bersama halia dan bahan rempah tadi.
Bila dah agak baunya naik,letak sedikit air pada serbuk kurma tadi dan tumis hingga naik minyak.
Letakkan ayam dan kentang,letakkan air dalam 2 cawan
bila dah agak mendidih,letakkan sedikit garam, cili merah dan santan pekat.
tunggu sampai kentang dan ayam empuk. bila kuah dah agak pekat.boleh dihidangkan..

Alhamdulillah..Hb suka...walaupon baru 1st time masak kurma ayam..Permintaan dari hb.Sebelum nie jarang nak makannya..so xmasaklah..Masak dye lebih kurang sama gan masak kari ayam..

Selamat mencuba..

Nak Tahu Pertambahan Berat badan Ketika Pregnant

Hari tu saya pergi klinik kesihatan untuk buat pemeriksaan bulanan seperti biasa untuk ibu2 mengandung. Berat saya kini dah 70kg..Baru 7 bln.Beratkan..jalan pon dah xlarat kalau lama2 tu.Naik tangga lagilah..Allah je yang tau.Tapi kalau nak ikutkan before mengandung tu berat saya masa tu 60kg.Dengan ketinggian 163 cm..oklah kot.xkurus dan xgemuk...Tapi bila sekarang dah naik 10kg lg..Rasa mcm xselesa jer..buat keje sikit jer rasa mcm nak patah pgg ni..

So saya try cari info kat internet mengenai pertambahan berat badan ketika pregnant nie normal ke bagi saya..Kalau korang pon risau gak kan..Nurse kat klinik tu kata normal jer..Kata kita ibu yang sihat..Kita duk risau..sebulan naik paling banyak 1kg-1.5kg..

Nie apa yang saya dapat. Kalau korang nak tau pertambahan berat semasa pregnant nie sepatutnya bergantung kepada berat korang sebelum pregnant.

Jika BMI korang

· BMI kurang daripada 18.5 (Kurus) - tambah antara 12.5kg - 18kg

· BMI 18.5-25 (Normal) - tambah antara 11.15kg - 16kg (saya di stage nie)

· BMI 25-30 (Gemuk) - tambah 7kg - 11.5kg

· BMI 30-40 (Sangat Gemuk / Obes) - tambah 7kg

· Jika kandungan anda kembar, korang perlu menambah lebih kurang 16-20kg.

Jika korang berusia dibawah 20 tahun, sasarkan penambahan berat maksima pada tahap BMI korang sebelum mengandung. Contoh, jika BMI anda adalah 19, maka berat anda seeloknya bertambah sebanyak 16kg pada akhir kehamilan anda.

Kira BMI:-

Berat/ tinggi x tinggi=???

60kg/ 1.63 x 1.63 = 22.5..(nie saya punya)

Korang nak tau x dari mane berat2 nie datang?

0.5 kg – plasenta
1 kg – perkembangan buah dada
1 kg – uterus
1 kg – cecair amniotik
2 kg – pertambahan cecair
3 kg – berat bayi
3 kg – simpanan ibu (lemak, protein dan nutrien lain)

Harap2 nanti lepas raya,berat xnaik banyak sangat. Nanti obesiti pulak jadinya..maklumlah raya makan banyak benda2 berlemak dan manis.

Perubahan pada Payu Dara Ketika Mengandung

Nie saya nak kongsi sikit pasal tajuk kali nie..Maklumlah baru 1st time pregnant.So banyak benda nak kongsi bersama kawan2..

Kalau korang sume nak tau, memang kebiasaanya payu dara akan berlaku perubahan semasa korang sedang pregnant. Ini disebabkan oleh persediaan bagi seseorang ibu itu melalui proses penyusuan susu ibu nanti.. Antara perubahan yang biasa berlaku nanti adalah:

Sakit pada payudara

Payudara korang mungkin akan terasa sakit jika disentuh atau memakai coli. Puting juga menjadi sangat senitif. Ramai wanita yang tidak menyedari diri mereka pregnant kerana menyangkakan ia adalah tanda kedatangan haid. Rasa sakit dan tegang ini adalah normal terutamanya pada trimester pertama..So janganlah korang risau kalau ada yang terfikir, payu dara korang tu kena tanda2 nak kena kanser ke apa ke...

Perubahan pada puting payudara dan areola

Puting dan areaola anda mungkin bertambah besar dan warnanya juga semakin gelap atau kehitaman. Mungkin juga akan ada tanda seperti jerawat yang bewarna putih di sekeliling areola anda. Ia dinamakan 'Montgomery's tubercules'...Dulu saya pon xtau...setelah dapat info baru tau...

Payudara membesar

Menghampiri akhir trimester pertama atau pada awal trimester kedua, korang mungkin terasa payudara membesar, ini kerana tisu pada payudara sedang bersedia untuk proses penyusuan. Bila dah nak hampir saat melahirkan nanti, mungkin korang terpaksa bertukar kepada coli baru. Beli terus coli khas untuk menyusu, jika anda mahu menukar coli baru.

Keluarnya kolostrum

Kolostrum adalah susu ibu pertama yang dihasilkan oleh badan korang. Ia akan memenuhi semua keperluan pemakanan untuk baby untuk 1st time dia menyusu, termasuk imuniti dan perlindungan daripada jaundis. Semasa menunggu hari, sesetengah ibu dapat melihat cecair kuning ini menitis daripada puting mereka. Ia juga mungkin telah kering dengan membentuk bekas seakan putih di berdekatan puting.

Tiada perubahan pada payudara

Korang mungkin hanya mengalami hanya sedikit perubahan (hingga hampir tidak menyedarinya) atau tiada langsung perubahan pada payudara korang. Jangan risau, ia tiada kaitan dengan keupayaan korang untuk mengandung atau penyusuan susu ibu yang berjaya.

Menu Berbuka 15 Ramadhan 1431H



Daging Goreng Kunyit...

Teringin pulak nak makan daging,dah agak lama xmakan..Buka2 peti ais semalam tgk ader daging skt..so inilah hasilnyer..

Bahan2:-

150 g daging
3 ulas bawang putih (di mesin)
1 inci halia (di mesin)
1 ulas bawang besar (di potong bulat)
1 biji cili merah
4 biji cili padi
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Cara2:-
1. Potong daging kecil2
2.Perap dengan bahan yang dimesin tadi (saya perap 1 jam jer)
3.Rebus daging hingga empuk,bila air dah kering,letakkan sedikit minyak masak untuk mengorengnya
4.Letak bawang besar, cili merah,cili padi,garam dan serbuk kunyit..Gaul sehingga agak layu dan kering
5.Dah boleh dihidangkan bersama nasi panas.

Cerita Hal Raya.....

Petikan cerita nie saya dapat dari abg ipar..Jom kita hayati bersama..


Setiap kali menjelang ramadhan, saya tergiang-giang suara ibu yang rasanya baru saja saya dengar walaupun telah berlaku berbelas tahun.

Diantara tazkirah ibu yang amat saya ingat ialah ketika dalam bulan puasa selepas bersahur sementara menunggu waktu solat subuh ibu memanggil kami(3 orang anak perempuannya dan 2 orang anak lelakinye yg masih bujang" Total adik beradik 6 seorang dah kawin and duduk with husband)dan akan bercerita tentang kebesaran Allah dan hukum hakam dalam islam dengan menggunakan bahasa yang amat mudah difahami walaupun ketika itu saya masih lagi bersekolah menengah rendah. Ayah pula sudah meninggal dunia ketika usia saya tiga bulan


Ibu : Apa yang nak ibu cakap nie....dengar baik-baik lebih-lebih lagi pada Ateh (anak no. 3) dan Acik . (anak no.5) & (Saya anak bongsu yg ke-6)Ateh akan mendirikan rumahtangga tak lama lagi.Apabila hampir penghujung puasa dah tentu kamu suami isteri akan berbantah-bantahan untuk pulang ke kampong siapa pada hari raya pertama.Betul tak?.


Ateh & Acik : Betul....mestilah ghumah ibu dulu....


Ibu : Dengar dulu....contohnya jika rumah kamu di Paka, rumah ibu di Johor dan rumah mentua kamu di Marang, rumah siapakah yang akan kamu tuju dulu?.


Ateh & Acik : Ghumah ibulah ....


Ibu : Tidak.......ibu tidak izinkan kamu balik ke sini.........baliklah ke rumah mentua kamu dan jika mentua dan suami kamu izinkan barulah balik ke rumah ibu........ibu tak kisah hari raya yang keberapa sekalipun.


Ateh : Mengangguk......(tanda faham ler tue...... dia nie banyak ikut perwatakan ibu....penyabar, bertolak ansur dan mahir dalam menjahit,sulam menyulam, memasak dan juga pandai mengurut....diantara kami adik-beradik dialah yang paling dalam pengetahuannya dalam islam seperti ibu juga).


Acik : Mana boleh macam tu tak aci lahhhhhh......kena gilir-gilirlah baru adil(dia nie memang kaki bangkang pun.....outspoken skit kalau dia tak puas ati).


Ibu : Ingatlah.....jika anak-anak perempuan itu sayangkan ibu bapanya dan inginkan kebahagian ibu bapa nya di akhirat nanti...taatlah pada suami dan mentua .........


Acik : Macam kaum h**** lak...Dah kawin tak boleh gi rumah emak bapak.


Ibu : Ditakdirkan Allah Ateh bernikah dengan seorang pemuda yang yatim piatu......jadi setiap tahun beraya bersama ibu manakala Acik pulak berkahwin dengan pemuda yang masih mempunyai ibu- bapa...


Hampir setiap tahun pada hari raya puasa Acik sekeluarga akan beraya di rumah mentua di Melaka cuma pada hari keempat atau selebihnya di rumah ibu (rumah Acik di KL)...Dengan takdir Allah ketika saya berada di tingkatan 6 rendah, dua hari sebelum hari raya puasa Acik sekeluarga tiba dirumah ibu.


Ibu terkejut tapi saya rasa terkejut campur gembira agaknya ibu pada masa itu.

Selepas pulang dari solat terawih ibu duduk berbual dengan abang ipar...


Ibu :Bila kamu nak bawa isteri kamu pulang ke Melaka?.


Abang ipar :Kami akan beraya di sini dan raya ke dua nanti baru balik ke Melaka (dia nie memang malu sakan dgn ibu)..


Ibu : Adakah ini desakan dari isteri kamu?.


Abang ipar : Tidak bu.......saya izinkan keluarga saya beraya di sini..


Ibu : Bagaimana ibubapa kamu adakah mereka setuju?.


Abang ipar : Mereka tiada halangan.(dalam hati saya rasa terkilan..........apalah ibu nie....biarkan jerlah Acik nak beraya disini).


Ibu : Izinkan ibu bercakap dalam talipon dengan emak kamu.(abang ipar bangun dan mendial no. talipon kampungnya dan menyerahkan ganggang talipon pada ibu....lama gak ibu bergayut dengan besannya).Emak kamu tak ada masalah kamu sekeluarga beraya bersama ibu di sini. (sambil menitis airmata)Terima kasih kerana membawa anak dan cucu-cucu ibu ke sini.


Apabila habis bulan syawal seperti biasa hanya saya dan ibu saja tinggal dirumah.Sebagai anak yang bongsu dan paling rapat dengan ibu dan masih solo ketika itu, ibu mencurahkan perasaan dan berbangga kerana dapat membimbing anak-anak perempuan nya kearah islam tapi ibu amat kecewa dengan kedua-dua anak-anak lelakinya yang seperti lembu dicucuk hidung menjadi pak turut kepada isteri mereka...Bayangkanlah menantu perempuan ibu yang sulong tidak pernah bermalam di rumah ibu apatah lagi lepas makan nak tolong basuh pinggan ke atau menolong kerja-kerja rumah yang lain....(tak boleh cerita panjang.........dah masuk bab mengumpat lak.......).


Semasa saya di tingkat 6 atas ibu kembali ke rahmatullah membawa seribu kekecewaan di atas sikap anak-anak lelakinya.


Alhamdulillah apabila saya mendirikan rumahtangga......masalah pulang beraya tak mendatangkan masalah pada suami kerana semua jenis cuti kami sekeluarga akan habiskan di rumah mentua saya.Saya juga salah seorang menantu yang disenangi.Saya selalu bertanya pada diri saya sendiri......


sempurna kah sudah aku sebagai seorang menantu?


Sempurnakah aku sebagai seorang isteri yang solehah ?......


berjayakah aku menjadi ibu sepertimana ibu ku dulu????????


Ya Allah.....berilah aku petunjuk dan pimpinlah aku ke jalan yang engkau redhai.....Aminnnnnn.....


Moral of the story…Jangan gaduh pasal balik raya la, pakat baik2.Buat anak lelaki,tanggungjawab kat ibu sampai salah seorang (anak tu atau ibu) menemui ajalnya.Buat para isteri a.k.a anak perempuan , jangan sampai jadikan suami anak derhaka...

Petua:Urat Kaki Timbul-Timbul

Pernah x masa korang tgh pregnant dulu ke sekarang ke, urat kat kaki timbul2. Kalau korang nak tau, urat kaki timbul antara gejala2 yang biasa dialami semasa pregnant. Ia selalunya tidak membahayakan namun korang boleh mengurangkan sedikit gejala ini dengan mengamalkan petua-petua tradisional berikut...Nie apa yang saya korek2 cari info dari internet. Dari yang cara mudah,senang ke cara yang korang rajin nak buatlah..


Petua 1: Apabila tidur, tinggikan kaki dengan meletakkan bantal di bawahnya.

Petua 2: Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu.

Petua 3: Bancuh sedikit asam jawa dengan sedikit air. Sapukan pada kaki setiap malam.

Petua 4: Campurkan sebuku ragi, sedikit air limau nipis dan air hingga sebati. Sapukan pada urat yang timbul pada setiap malam.



Nasi Lemak...oh Nasi Lemak...

Rasa teringin pulak nak makan nasi lemak home made..bahan2 dah beli.buat jer xlagi.bila di fikir2kan balik.kalau time puasa nie makan nasi lemak.mengantuk pulak..Maklumlah makan nasi berlemak..

Nak buat nasi lemak pon duk fikir2kan lagi..Nak buat untuk buka puasa ke,makan sahur..Kalau buat untuk buka puasa..nanti time terawih,mengantuk pulak.. Kalau time sahur..Suami yang nak g keje mengantuk nanti di tempat keje.Kalau saya xpe lah lagi.Duk rumah jer.So xpe makan..

Bila tang sambal pulak, Fikir lagi..nak buat mcm sambal ikan bilis yg orang selalu buat tu ke,atau nak ubah sikit.Ikan bilisnyer di goreng dulu before letak dalam sambalnyer. Sebab si suami xsuka ikan bilis lembik.Nanti dikatakan nyer rasa ikan..Memang lah ikan bilis tu rasa ikan.dah spesis pon ikan kan..Maklumlah dye xberapa suka seafood..Saya pon hari2 duk makan ayam,dgg..Tu je yang selalu masak..Nasib baik time pregnant nie memang xlalu nak makan seafood..so senang keje nak masak..

Bila dah duk bincang gan suami pagi tadi nak buat nasi lemak.Si suami setujulah.tapi dengan syarat, saya kena masak time cuti.Kalau mengantuk tu,boleh lah tido...Hehehe...Misi nak masak nasi lemak akhirnyer tercapai...So doa2kanlah saya dapat masak nasi lemak yang diidamkan yer...maklumlah ibu mengandung nie mcm2 nak makannyer...T saya download gambarnyer...

Nie gambar yang saya amik dari internet..Pinjam kejap

View Image

Pemakanan Untuk Orang Mengandung Sepanjang Ramadhan

Bagi Ibu2 yang sedang pregnant, Masa bulan puasa nie, xpayahlah korang makan berlebihan, takut2 nanti korang termuntahkannya balik makanan tu..Makanlah dengan kadar biasa yang korang selalu makan bia time xpuasa tu. Korang boleh makan mengikut Piramid makanan bagi mendapatkan pemakanan yang berzat dan seimbang.

Pengambilan makanan dari pelbagai jenis makanan dan juga kuantitinya amat penting. Agar ketahanan tubuh cukup kuat, ibu2 harus mengutamakan makanan yang mempunyai nilai kalori dan protein yang tinggi seperti daging. Ia juga menyebabkan perut lambat berasa lapar..Macam saya,saya makan daging ayam..dan setiap kali sahur,minum oat untuk bekalkan tenaga sepanjang hari.Lebihkan serat dalam badan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.Itu yang penting..Bukan lebihkan karbohidrat.Itu menyebabkan pertambahan berat badan yang berlebihan dan kalori yang tinggi.xbaik untuk kesihatan.

Korang juga mesti banyakkan minum air dan susu untuk memenuhi tuntutan harian sebanyak dua hingga tiga liter sehari. Jika tidak mampu, minum air kosong sahaja, bolehlah dicampur jus, sirap dan sebagainya. Minumlah air sepanjang malam dan sekiranya korang kerap membuang air kecil, ia petanda baik yang menunjukkan bahawa, seseorang itu tidak mengalami dehidrasi. Air juga amat penting untuk baby dalam membentuk air ketuban. Biasanya seseorang ibu memerlukan lebih kurang dua liter air sehari.

Menu yang baik untuk berbuka dan bersahur boleh korang amalkan ialah:-

1. Semasa berbuka puasa, digalakkan untuk mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil. Jangan makan dalam kuantiti yang banyak kerana ini boleh menyebabkan ketidakselesaan pada tubuh badan.

2. Amalkan memakan buah-buahan ,seelok2nya korang makan kurma. minum jus buah-buahan yang dibuat sendiri, kuih-muih yang kurang manis dan kurang lemak , yogurt rendah lemak , telur rebus/ayam yang dipanggang, kekacang dan serat seperti oat atau roti bijirin penuh.

3. Selepas beberapa jam kemudian, korang boleh menikmati hidangan yang lain seperti roti bijirin yang berintikan telur dan tomato, ayam rebus atau panggang dengan salad, keju dengan salad, atau tuna dengan timun dan tomato.

4. Atau, pasta dengan kuah yang berasaskan tomato, bebola daging dan salad, mihun sup dengan ayam dan sayur-sayuran, nasi putih dengan ikan kukus dan sayur-sayuran.

5. Atau, laksa Penang dan sayur-sayuran, mihun goreng kurang minyak yang lengkap dengan ayam atau daging dan sayur-sayuran.

6. Begitu juga dengan waktu bersahur, korang digalakkan mengambil makanan yang seimbang dan amalkan pengambilan makanan yang rendah lemak. Makanan yang dimakan semasa sahur akan dapat bertahan selama lapan jam ataupun lebih awal.

Tip agar sentiasa segar semasa mengandung di bulan Ramadan

1. Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral.

2. Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyakkan meminum air putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan peluh. Sama ada di ruangan terbuka atau berhawa dingin.

3. Pada saat berbuka, mulakan dengan makanan atau minuman suam dan manis seperti Milo, susu atau minuman manis lainnya. Tapi ingat, jangan mengambil minuman yang mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut korang.

4. Jangan minum air sejuk atau ais. Nanti perut yang kosong menjadi kembung, bila korang terus berbuka puasa dengan air sejuk.Masuk angin dalam perutlah.

5. Kemudian berehatlah lebih kurang sejam sebelum makan makanan yang lain. Tujuannya untuk memberikan keseimbangan terlebih dahulu terhadap sistem pencernaan kita. Ingat, jangan mengambil makanan berlebihan dan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi seperti telur dan ikan masin.

6. Berbuka puasa hendaknya dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak terburu-buru agar perut tidak terkejut. Untuk meringankan kerja penghadaman, kunyah makanan dengan baik

7. Untuk menahan dari rasa lapar, perbanyakkanlah mengambil jenis makanan berserat yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh memerlukan waktu lebih lama untuk menghadamkan makanan yang banyak serat.

8. Selain memperbanyakkan makanan berserat dan berprotein, sebaiknya korang menyediakan jenis makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta makanan tambahan agar tubuh xletih sepanjang hari.

9. Vitamin yang penting diambil setiap hari adalah vitamin A, B dan C. Tetapi, kalau korang sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur berwarna hijau tua dan kekacang, maka tidak perlu khuatir kekurangan vitamin tersebut.

Balik kampung..........

View Image

Tak sabar nak beraya tahun nie..Boleh merasa balik kampung..Sebelum nie beraya kat rumah jer.orang yang datang rumah kita..Kali nie InsyaAllah saya dapat peluang beraya di kampung suami..di Ipoh...Xsabarnyer nak raya dengan suasana di kampung...maklumlah orang bandar..selama 27 tahun raya di kl dan selangor.Akhirnya dapat keluar ke negeri lain untuk beraya.

Weekend lepas dah shopping baju raya,dapatlah 2 pasang..2 hari berturut2 keluar g jalan2 cari baju raya.Walaupon puasa dalam keadaan mengandung.Hati tetap tabah dan sabar mencari baju raya.Excited...Suami pon excited nak belikan baju raya.maklumlah pertama kali raya bersama dan belikan baju raya untuk isteri..Tahun nie semua persiapan agak excited..sume benda baru yang kami alami..So....xsabar rasanya...Harap2 segala urusan dan perjalanan balik nanti segalanya selamat..

Kepada semua yang membaca blog ini,semasa dalam perjalanan balik ke kampung.Berhati2lah ketika memandu.kalau mengantuk tu..Berhentilah dan berehat di R & R yang ada..Pastikan Kenderaan anda diservis dahulu bagi melancarkan perjalanan anda.Dan pastikan rumah anda berkunci dengan betul dan segala kemudahan elektrik di tutup..Untuk keselamatan kita juga...

Usaha Untuk Mendapatkan Zuriat

Setiap orang yang dah berkahwin pasti inginkan anak/zuriat.Begitu juga saya..Alhamdulillah..saya sedang mengandungkan anak yang pertama..Tempoh perkahwinanku sama dengan tempohku berbadan dua.Orang tua2 kata bunting pelamin..Saya pon xtau kenapa dinamakan sebegitu.

Bagi saya zuriat atau anak adalah anugerah yang xternilai yang Allah berikan kepada kita.Dan rezeki berapa orang anak, berapa lama tempoh untuk mendapatkan zuriat (mengandung) semuanya bergantung kepada ketentuan dariNya...

Kita sebagai umat manusia yang bertakwa kepada Allah hanya mampu berdoa,berdoa dan berdoa kepadaNya dan jangan lupa itulah yang pertama mesti kita lakukan dahulu sebelum berikhtiar dan bertawakal..

Setiap kejadian pasti ada sebabnya, setiap benda yang terjadi pasti ada hikmahnya..Sebelum saya berkahwin dahulu pon saya dah berniat..Tu pon si suami yang ajar,setiap kali tengok cermin..Usap perut..Katakan..Ya Allah.Semoga perutku ini boleh menghasilkan zuriat bila aku dah berkahwin kelak. Zuriat yang baik, soleh solehah dan sempurna sifatnya...Tu sebelum kahwin..Bila dah berkahwin,Kita juga digalakkan berdoa sebegitu...Kerana Allah sentiasa mendengar setipa apa yang kita niatkan.

Kepada yang masih belum memperolehi zuriat dan ingin sekali mengingininya amalkanlah setiap malam seelok2nya..Untuk para suami dan isteri...

Pertama: Solat taubat 2 rakaat

Kedua: Solat hajat 2 rakaat-niat untuk mendapatkan zuriat

Ketiga: Baca ayat : " Rabbi habli milladunka zurriyyatan toyyibatan Innaka sami uddua" - Surah Al- Imran ayat 38 (Doa Nabi Zakaria) x40 kali sambil berdoa apa yang kita niatkan..

Amalkanlah dengan penuh keyakinan dan yakin akanNya..InsyaAllah...Amin....


Pijak Isteri yang Sedang hamil

Sumber: Harian Metro


AMPANG: Puncanya hanya kerana menguatkan bunyi televisyen,

namun habuan diterima begitu azab apabila seorang wanita

yang sedang mengandung enam bulan dipijak suami sendiri

dalam kejadian di sebuah pangsapuri di sini, Ahad lalu.


Berikutan itu, bayi dalam kandungan wanita terbabit masih

belum diketahui tahap kesihatannya dan polis menunggu

laporan perubatan akan dikeluarkan hospital dalam

tempoh terdekat. AMPANG: Puncanya hanya kerana

menguatkan bunyi televisyen, namun habuan diterima

begitu azab apabila seorang wanita yang sedang mengandung

enam bulan dipijak suami sendiri dalam kejadian di sebuah

pangsapuri di sini, Ahad lalu.


Menurut sumber, kejadian berlaku kira-kira jam 9 malam

ketika pasangan berkenaan baru setahun mendirikan

rumah tangga berada di rumah sebelum berlaku pertengkaran.


“Ketika kejadian, suami mangsa memintanya memperlahankan

suara televisyen dipasang dan mangsa mengikut arahan

lelaki terbabit dengan memperlahankannya.


“Bagaimanapun, suaminya memberitahu dia mahu

keluar bermain snuker bersama rakannya,” katanya.



Menurutnya, baru saja beberapa langkah suaminya mahu

keluar, mangsa kembali meninggikan suara televisyen

membuatkan lelaki berkenaan naik angin dan berpatah balik.

“Suami mangsa menghampiri dan dengan nada marah

mendakwa mangsa cuba bersikap kurang ajar dan sengaja mencabarnya.


“Bagaimanapun, mangsa memberitahu tidak berniat mahu menyakitkan

hati suaminya dan meninggikan suara televisyen kerana

menyangkakan suaminya keluar,” katanya.

Sumber terbabit berkata, suaminya yang tidak puas hati

jawapan diberikan terus meluru sebelum memukul

tangan mangsa dengan kuat sehingga menyebabkan kecederaan.

“Tidak cukup dengan itu, suami mangsa yang panas baran

naik angin dan memijak perut mangsa yang mengandung enam bulan.


“Mangsa hanya mampu meraung dan menjerit meminta

suaminya berhenti dari memijak perutnya sebelum

lelaki berkenaan menghentikan tindakan itu dan

meninggalkan mangsa menahan kesakitan,” katanya.


Menurutnya, isteri malang terbabit yang tidak puas hati

dengan tindakan suaminya itu membuat laporan kepada

pihak berkuasa dan susulan itu, polis menahan suami

mangsa yang berusia 20-an untuk membantu siasatan.


“Lelaki berkenaan ditahan di rumahnya kelmarin bagi

membantu siasatan kes terbabit dan setakat ini

polis menunggu laporan pemeriksaan hospital untuk

menentukan keadaan bayi dalam kandungan wanita itu.


“Bagaimanapun, pemeriksaan awal mendapati wanita

berkenaan bernasib baik kerana tidak keguguran dan

mangsa mendakwa kandungannya sudah ada pergerakan

dan mungkin dalam keadaan stabil,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya,

Asisten Komisioner Abd Jalil Hassan, ketika dihubungi

mengesahkan menerima laporan dan penahanan lelaki terbabit.

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan