Mengapa Wanita Sangat Istimewa

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..
i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak
lipas...leceh
pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan
tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak
tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak
susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu
air
masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur
untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk
bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan
baju
kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian
lap
je lah..
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...
baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv
lagi..nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang,
towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu
ruam...pampers
4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok
settle..
ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah,
asik2
pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket
beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang
tertinggal
tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak
kena
beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi
ek..ha
ni die..
ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...
Tetiba dengar suara papa..."..
u buat apa lagi tu..tadi kata nak
tido.."....
"..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."
masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak
tu...adoi.gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak
lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...
bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check
baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...
kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut
dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung
elok2...kemaskan
baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat
kotor...ok
settle..
dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke
bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak
siram...ok,
siram jap...
check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak
tutup..
ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah
aku...bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...
banyak
nya..sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah
ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni
kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers
ni...tak
bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...
nanti g Sogo 25 hb ni beli la
skali...
ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni
eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...
aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha,
ni dia...
sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja
besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring...
panas pulak lotion nih..dah la...
emm..sedapnya lelapkan
mata...
Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...
mohon keberkatan
dari mu tuhan...
papa pun bangun tutup tv..."...
i dah ngantuk sangat
ni...nak
tido lah...
citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...
selang
seminit
...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....
So?....apa yang peliknya..??
Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK
KENA
BUAT....
tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
Kepada semua
lelaki-lelaki so hargai
emak, isteri, dan
kawan
2 dengan lebih baik lagi...
Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...
setiap wanita adalah
istemewa
dengan cara mereka sendiri...
Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....
hormat dah hargailah mereka...
untuk
keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...
Post a Comment

BIODATA TAQIF

Nama:Muhammad Taqif Thariq
DOB:11 November 2010
Masa:5.19 pm
Berat:3.34 kg
Panjang:56 cm

1 Bulan
Berat: 4.6 kg
Panjang: 59 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.5 kg
Status: Pandai senyum,nak main

3 Bulan
Berat: 7 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.9kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

18/7/2011
Status:taqif dah pandai merangkak dengan lancar

25/7/2011
Status:taqif tumbuh gigi sebatang kat bawah

30/7/2011
Status:taqif dah pandai duduk sendiri tanpa bantuan pegang mana2 objek

11 bulan dah pandai berjalan..amin...

1tahun 7 bulan
status:dah pandai cakap mama,papa,mamam,nak,nanak,boleh,gelak,ajuk cakap org,still masih cakap macam baby lagi..sekarang belajar nak melompat..berat 12kg masa 1thn 5 bulan..

11/11/2012
2tahun genap
alhamdulillah..dah pandai sebut banyak word jugak..dah jadi abang yang baik..dan sayang adik..

BIODATA AQIL

Nama:Muhammad Aqil Zafran
DOB:21 Januari 2012
Masa:10:11 pagi
Berat:3.22 kg
Panjang:48 cm

1 Bulan
Berat: 4.7 kg
Panjang: 56 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,hisap jari,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.5 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah

5bulan
Berat 7.5kg
Status:dah pandai guling2 dari ujung ke ujung,mengundur..

8bulan
status:dah pandai merangkak

9 bulan
status:dah pandai bertatih pegang kerusi meja
dah pandai bangun sendiri tanpa bantuan

9/11/2012
dah pandai berjalan sendiri tanpa bantuan 5 -7 tapak


BIODATA AMMAR

Nama:Muhammad Ammar Amsyar

DOB:29 April 2015
Masa:3:42 pagi
Berat:2.96 kg
Panjang:50 cm

1 Bulan
Berat: 4.4 kg
Panjang: 53 cm
Status: Tidur je

2 Bulan
Berat: 5.6 kg
Status: Pandai senyum,nak main,tgk tv

3 Bulan
Berat: 6.4 kg
Status: hisap jari,gelak besar,membebel,tgk tv

4 Bulan
Berat 7.6kg
Status:Pandai mengering,angkat tgn ketika menyiarap dan undur smpai pusing 180 darjah


Related Posts with Thumbnails

hari pertama dilahirkan

1 bulan

2 bulan